Ciorbă de fasole boabe cu prune uscate și hamei

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House

O rețetă tipică din Viscri și, în general, din Haferland. Haferland sau „Țara Ovăzului” este regiunea săsească din Transilvania cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită astfel întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru. Culturile de ovăz au fost de foarte multe ori completate în această zonă cu hamei, folosit cel mai adesea pentru bere. Lăstarii de hamei se găsesc primăvara chiar și sălbatic, în zona Saschiz – Viscri, și au o textură și un gust aparte.

Ingrediente

• 1 kg fasole boabe
• 2 morcovi
• 2 rădăcini pătrunjel
• 1 țelină
• 1 păstârnac
• 2 cepe mici
• 300 g prune uscate
• 150 lăstari de hamei
• 1 lingură rasă de zahăr
• 150 ml bulion
• 100 g tarhon în oțet
(se poate pune mai mult sau mai puțin, în funcție de gust)

Indicații

1Fasolea se spală și se pune la fiert. Când fierbe apa, se strecoară și se pune din nou la fiert în apa proaspătă.

2Separat se călesc legumele tăiate cubulețe.

3Când fasolea e aproape fiartă, se adaugă legumele călite peste, să fiarb împreună cu fasolea. Când legumele și fasolea sunt fierte, se adaugă bulionul și o lingură de zahăr.

4 Se adaugă tarhonul, zeama de la tarhonul în oțet, prunele uscate și lăstarii de hamei și se stinge focul. Opțional, peste ciorbă se poate face și un rântaș.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This