Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House
Ingrediente
• 1 salată verde mare
• 2 legături de lobodă
• 200 g spanac
*Se pot adăuga și alte verdețuri, cum ar
fi untișor, măcriș, ștevie etc., în funcție
de zonă și de sezon
• 2-3 ouă + 1 gălbenuș (în funcție de
cum se dorește ciorba, cu mai puțină
sau mai multă papară)
• 100 g smântână de casă
• 400 g rădăcionoase albe (țelină,
păstârnac, pătrunjel)
• 1 ceapă mare
• 1-2 morcovi
• 50 g ulei
• 4-5 căței de usturoi
• 300 g afumătură de casă (slănină,
șunculiță, jambon, costițe, după
preferință)
• pătrunjel, mărar, după gust
• oțet, după gust
• sare și piper după gust
Indicații
1Se toacă ceapa, rădăcinoasele, usturoiul și se călesc în ulei. Se adaugă verdețurile și se mai lasă puțin pe foc la călit.
Se adaugă apă și se lasă la fiert până ce legumele se înmoaie.
2Separat se taie afumătura și se pune la prăjit. Peste afumătură stoarnă ouăle bătute și se face o papară.
3Separat se amestecă gălbenușul cu smântâna și se adaugă peste ciorbă. Se stinge focul.
4Se adaugă mărarul, pătrunjelul și papara cu afumătură și se lasa câteva minute sub capac.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.