Hamei, hămei, hemei

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețete de Mona Petre – Ierburi Uitate, Grădina Istorică

Numele românesc hamei, cu formele hemei (în Moldova) și hămei (în Transilvania), se regăsește în mai multe limbi europene și are, probabil, originea într-o limbă străveche indo-europeană. Denumirea botanică – humulus – are aceeași rădăcină. Plantă erbacee volubilă din fam. Cannabaceae, crește prin lunci, prin crânguri și păduri, în
apropierea satelor începând de la câmpie până la 1000 m altitudine, sau cultivat (numai planta femelă) pentru conurile sale utilizate în industria berii.
Frunzele tinere și vârfurile se culeg până la finalul lui mai și se consumă gătite. Sotate, au un gust particular, extrem de savuros. Pot fi adăugate în mâncăruri de legume, ciorbe, în omlete sau în pilafuri. Din frunze și conuri se poate face un ceai cu efect calmant. Conurile femele sunt acoperite cu glande translucente cu gust amar, care conțin lupulină, o substanță ce previne apariția bacteriilor negative în bere sau alte băuturi. Astfel, ajută la fermentarea berii și–i oferă gustul particular amărui.

Rețete

1Rețeta 1 – ”Ia hămeiul şi-l spală bine cu apă, de pământ, când iaste tânăr. Dupre aceia, îl
pune într-o tingire au oală de pe potriva lui cât va fi; deci, îi pune apă cât trebue, ceapă prăjită, rădăcini de pătrânjăi, sare, piper şi scorţişoară şi puţintel untudelemn, de nu va fi ceapa usturoasă, şi-l fiarbe. Dupre aceia, când va fi pe jumătate fiert, pune şi o mână de erburi mirositoare şi alta de stafide mărunte.” – Manuscrisul Brâncovenesc, cca. 1690

2Rețeta 2 – “Spălând şi dând undă hămeiul, să-l înfăinezi şi să-l prăjăşti. Deci să-l pui în tipsie şi să-i pui pe deasupra foi de pătrânjăi, zeamă de năramză acră au de lămâe, piper şi sare.” – Manuscrisul Brâncovenesc, cca. 1690

3Rețeta 3 – “Iaste bun făcut şi sălată: dat undă întâi cu sare, cu untudelemn mult p deasupra şi cu puţin oţet îndulcit cu puţin zahar, ca să nu fie prea tare, şi presărat pe deasupra cu stafide mărunţele, date undă întâi, şi înpodobite marginile tipsii cu ce ve vrea şi avea.” – Manuscrisul Brâncovenesc, cca. 1690

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This