Întinsură din zer, caș și burduf din munți cu pită de mălai

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Oana Irina Coantă – Slow Food Țara Bârsei / Bistro de l’Arte, Brașov; Best Woman Chef 2019 – Gault & Millau Romania

Ciobanii suiau oile la munte primăvara devreme și le mai coborau toamna, la răvășit. Mâncarea lor era frugală, așezată pe măgari și, de cele mai multe ori, se baza pe o mămăligă fiartă în ceaun și brânză ori zăr. Întinsura nu era altceva decât un sos de brânză topită în zăr ori jintiță, fiert scurt la foc de lemne, în care înmuiau bucăți de mămăligă tare.

Un fel de “Fondue” ciobănesc. Am adus întinsura la oraș, dar nu oricum, ci așa, pentru domni, cu pită de mălai și sos bun de burduf de munte și caș dulce, aromat cu ierburi de vară.

Ingrediente pită de mălai

  • 125 g unt
  • cimbrișor
  • 2 ouă medii
  • 30 g zahăr
  • 5 g sare
  • 400 ml lapte bătut
  • 250 g făină de mălai de moară, cernută
  • 125 g făină de moară, cernută
  • 1 praf de copt

Indicații – Pită de mălai

1Untul de topește cu grijă, încălzindu-se împreună cu cimbrișorul și florile lui. Ouăle, zahărul, sarea și untul topit se amestecă bine cu un tel și se adaugă laptele bătut.

2Se toarnă totul peste făina de grâu amestecată cu făina de mălai și praful de copt. Într-o tavă unsă și tapetată cu făină ori îmbrăcată în hârtie de copt, se toarnă compoziția.

3Se coace cu răbdare în cuptorul încălzit la 170 de grade, cam 30 de minute.

Tava potrivită este cea pe care o aveți la îndemână, dacă este mai mare, pita va ieși mai subțire, dacă e mai mică, bucățile vor fi mai groase.
Pita asta este mai mult sărată decât dulce, potrivită cu întinsura.
Dacă o vreți lângă un ceai bun de plante, ca desert, atunci măriți cantitatea de zahăr la 100 de grame și lăsați cimbrișorul în pace, merge bine cu dulcele și o lingură de smântână grasă, în serile ploioase de vară.

Intinsura de zer si pita de malai

Indicații – Întinsură

1Sosul ăsta de brânză, care pare o scofală pe mesele altor nații, se face aruncând în oală niște smântână dulce de casă, ceva smântână acră, o mână de burduf și una de caș dulce.

2Apoi, amestecând la foc domol, turnați zărul în fir subțire, amintindu-vă de sosul italienilor de la pastele quattro formaggi, căci la așa ceva trebuie să sperați. Cantitățile sunt relative, măsura e ochiul și subțirime pe care vreți voi să o aibă sosul.

3Tăvăliți bucățile de pită prin brânza caldă și bucurați-vă că ciobanul nostru știa să mănânce ca elvețianul ori ca franțuzul, boierește, în dosul stânii.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This