Mâncărică de verdețuri de primăvară cu pastă de jumări

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de 2 women chefs – Proiect culinar feminin din județul Brașov: Oana Coantă și Mara-Elena Oană

O rețetă veche, numa’ bună de mâncat în vremuri de coasă, în zilele bune când timpul îți dădea răgaz să te întorci acasă, să stai la masă și să mânci din blide, nu pe pătură la umbra nucului. Oamenii obișnuiau să spună că amestecul de jumări cu verzituri le dă energie pentru treburile la câmp.

Ingrediente

• 1 salată verde
• 1 legătură lobodă roșie
• 1 legatură lobodă verde
• 300 g spanac
*Se pot adăuga și alte verdețuri, cum ar fi untișor, măcriș, ștevie etc., în funcție de zonă și de sezon.
• 1 legătură ceapă verde
• 1 legătură de usturoi verde
*Opțional, se poate adăuga o legătură de leurdă.
• 2 linguri untură de casă
• 150 g pastă de jumări
• mărar și pătrunjel
• sare și piper, după gust

Indicații

1Ceapa verde și usturoiul se toacă și se pun la călit în untură. Se adaugă toate celelalte verdețuri și se lasă la dunstulit (înăbușit). Când sunt aproape gata, se adaugă pasta de jumări, sarea, piperul, mărarul și pătrunjelul tocate și se mai lasă 3 minute pe foc.

2Se poate servi cu pogăcele de jumări și cu cremă de ou și se poate găti primăvara cu ierburi din flora spontană de pe dealuri și din pădure.

Mancarica-de-verdeturi

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This