Scoverzi, Minciunele

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de “Tanti Vio” Carolea Viorica – Slow Food Viscri / Viscri 125

Scoverzile (scovergile), minciunelele și ruda lor apropiată sărată, cocile, erau dospiturile cele mai ușor de făcut la casa omului. Scoverzile și minciunelele se mâncau ca desert, iar cocile pe post de pâine, în zilele în care nu era vreme de frământat și aprins cuptorul pentru pită. Și unele, și altele se făceau pe plita sobei sau în ulei.
“Rețeta mea de scoverzi vine de la o vecină săsoaică din Bunești și am gătit-o prima oară pe plita sobei, într-o iarnă, cam acu 30 de ani” – Tanti Vio

Ingrediente

Scoverzi:
• 1 kg făină
• 40 g drojdie proaspătă
• 1 litru lapte de țară
• 1 lămâie
•140 g unt
• 2 linguri rom
• un praf de sare
• 6 ouă

Indicații

1Se face o maia din puțin lapte călduț, nu fierbinte, cu puțină făină și puțin zahăr. Se lasă la dospit vreo 10 minute, apoi se amestecă cu celelalte ingrediente și se frământă bine. Se lasă la dospit până își dublează volumul.

2După ce a dospit, se rup cu mâna bucăți din cocă și se întind tot cu mâna cam la o palmă. Se prăjesc în ulei încins sau pe plită, cum făceau bătrânii.

3Scoverzile se mâncau cu zahăr sau cu dulcețuri. La ocazii, aluatul de scoverzi se întindea subțire, se umplea cu urdă și mărar și se cocea pe piatră încălzită pe sobă sau la tuci.

Minciunele:
• 2-3 linguri smântână
• 200 ml (1 cană) lapte
• 2 linguri zahăr
• 200- 250 g făină
(făină cât cuprinde)
•2 ouă
• un praf de sare

1Se frământă aluatul, se întinde, se taie în triunghiuri și se prăjește în ulei. Minciunele se servesc cu zahăr sau cu dulcețuri.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This