Rețetă de “Tanti Vio” – Carolea Viorica – Slow Food Viscri / Viscri 125
Scoverzile (scovergile), minciunelele și ruda lor apropiată sărată, cocile, erau dospiturile cele mai ușor de făcut la casa omului. Scoverzile și minciunelele se mâncau ca desert, iar cocile pe post de pâine, în zilele în care nu era vreme de frământat și aprins cuptorul pentru pită. Și unele, și altele se făceau pe plita sobei sau în ulei.
“Rețeta mea de scoverzi vine de la o vecină săsoaică din Bunești și am gătit-o prima oară pe plita sobei, într-o iarnă, cam acu 30 de ani” – Tanti Vio
Ingrediente
Scoverzi:
• 1 kg făină
• 40 g drojdie proaspătă
• 1 litru lapte de țară
• 1 lămâie
•140 g unt
• 2 linguri rom
• un praf de sare
• 6 ouă
Indicații
1Se face o maia din puțin lapte călduț, nu fierbinte, cu puțină făină și puțin zahăr. Se lasă la dospit vreo 10 minute, apoi se amestecă cu celelalte ingrediente și se frământă bine. Se lasă la dospit până își dublează volumul.
2După ce a dospit, se rup cu mâna bucăți din cocă și se întind tot cu mâna cam la o palmă. Se prăjesc în ulei încins sau pe plită, cum făceau bătrânii.
3Scoverzile se mâncau cu zahăr sau cu dulcețuri. La ocazii, aluatul de scoverzi se întindea subțire, se umplea cu urdă și mărar și se cocea pe piatră încălzită pe sobă sau la tuci.
Minciunele:
• 2-3 linguri smântână
• 200 ml (1 cană) lapte
• 2 linguri zahăr
• 200- 250 g făină
(făină cât cuprinde)
•2 ouă
• un praf de sare
1Se frământă aluatul, se întinde, se taie în triunghiuri și se prăjește în ulei. Minciunele se servesc cu zahăr sau cu dulcețuri.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.