Scoverzi, Minciunele

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Rețetă de “Tanti Vio” Carolea Viorica – Slow Food Viscri / Viscri 125

Scoverzile (scovergile), minciunelele și ruda lor apropiată sărată, cocile, erau dospiturile cele mai ușor de făcut la casa omului. Scoverzile și minciunelele se mâncau ca desert, iar cocile pe post de pâine, în zilele în care nu era vreme de frământat și aprins cuptorul pentru pită. Și unele, și altele se făceau pe plita sobei sau în ulei.
“Rețeta mea de scoverzi vine de la o vecină săsoaică din Bunești și am gătit-o prima oară pe plita sobei, într-o iarnă, cam acu 30 de ani” – Tanti Vio

Ingrediente

Scoverzi:
• 1 kg făină
• 40 g drojdie proaspătă
• 1 litru lapte de țară
• 1 lămâie
•140 g unt
• 2 linguri rom
• un praf de sare
• 6 ouă

Indicații

1Se face o maia din puțin lapte călduț, nu fierbinte, cu puțină făină și puțin zahăr. Se lasă la dospit vreo 10 minute, apoi se amestecă cu celelalte ingrediente și se frământă bine. Se lasă la dospit până își dublează volumul.

2După ce a dospit, se rup cu mâna bucăți din cocă și se întind tot cu mâna cam la o palmă. Se prăjesc în ulei încins sau pe plită, cum făceau bătrânii.

3Scoverzile se mâncau cu zahăr sau cu dulcețuri. La ocazii, aluatul de scoverzi se întindea subțire, se umplea cu urdă și mărar și se cocea pe piatră încălzită pe sobă sau la tuci.

Minciunele:
• 2-3 linguri smântână
• 200 ml (1 cană) lapte
• 2 linguri zahăr
• 200- 250 g făină
(făină cât cuprinde)
•2 ouă
• un praf de sare

1Se frământă aluatul, se întinde, se taie în triunghiuri și se prăjește în ulei. Minciunele se servesc cu zahăr sau cu dulcețuri.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This