Rețetă de Ioan Bebeșelea Slow Food Sibiu / Syndicat Gourmet, Sibiu; Premiul Terroir 2019 – Gault & Millau Romania
Rețeta supei de hrean provine de la supa tradițională a landlerilor – Krensuppe și este o ciorbă care se făcea în special iarna la tăiatul porcului. Pentru că folosim hrean murat, supa, deși este ușor picantă, este o supă foarte
proaspătă.
Ingrediente
Pentru 2 litri de supă avem nevoie de:
• 1 borcan de 400 g de hrean ras în oțet
• 1.5 litri supă cremă de legume
(2 cartofi, 1 morcov, 1 ceapă, 2 – 3 căței de
usturoi, 1 ardei gras)
• 0.5 litri smântână dulce
• 50 g unt
• 1 ceapă, 2 – 3 căței de usturoi
Indicații
1Se face foarte ușor, se fierb 2 cartofi, 1 morcov, 1 ceapă, 2-3 căței usturoi, 1 ardei gras și orice alte legume avem disponibile, după care se blendează.
2Separat se călește ceapa cu usturoiul, se adaugă untul și hreanul ras, se mai călesc 2-3 minute, apoi se adaugă restul ingredientelor și se fierb la foc mic 5-10 minute.

3Se adaugă supa de legume, se blendează, se dă prin sită rară și se potrivește de gust.
Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.