Iepure gătit la foc mic cu gutui rumenite în miere

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Joa Daniel – Slow Food Sibiu / Hochmeister Sibiu

În trecut, în zona Sibiului, sașii preparau iepurele cu fructe de sezon. Mi-am dorit foarte mult să pun pe masă această rețetă, pentru că iepurele este un ingredient tot mai rar întâlnit în prezent.

Ingrediente

• 1.5 kg iepure întreg fără organe
• 500g ciuperci de pădure
• 2 cepe medii
• 6 căței usturoi
• 1 litru supă de pui
• 200 g mălai
• 200 ml vin alb
• 3 gutui
• 4 linguri miere
• 50 g unt
• câteva fire mangold
• 100 ml smântână dulce
• 50 ml ulei de floarea soarelui
• sare și piper – după gust

Indicații

1Iepurele se porționează, se pune într-o cratiță cu ulei încins și se lasă până se rumenește bine, pe toate părțile. Apoi, scoatem toate bucățile de iepure într-un castron. Se toacă ceapa și ciupercile, apoi se călesc în grăsimea în care a fost rumenit iepurele, se adaugă bucățile de iepure înapoi în cratiță și stingem cu vinul alb. Vinul va ajuta la degresarea cratiței, rezultatul fiind un sos de culoare rumenie cu o aromă tare faină. După ce alcoolul s-a evaporat, turnăm supa de pui, punem un capac sau o foaie de copt în formă rotundă și lăsăm să fiarbă la foc mic. După aproximativ o oră și jumătate, carnea se va desprinde ușor de pe os. De regulă, eu separ oasele și las în tocană doar carnea. Înainte cu 10 minute de a stinge focul, se adaugă usturoiul tocat mărunt și smântâna pentru a oferi puțină cremozitate sosului. Tocana se condimentează cu sare și piper, după gust.

2Separat, într-o tigaie cu aproximativ 100 ml de apă, se adaugă gutuile tăiate în feli egale, fără sâmburi, împreună cu mierea și untul. Se lasă la scăzut, la foc mare, până când gutuile s-au înmuiat și capătă o făină culoare caramelizată.

3Pentru mămăligă, se pune apa la fiert într-o oală mai mică. În apă, se presară sare și făină de mălai. Pentru această rețetă, eu prefer mămăliga mai moale.

4 După ce se așază mămăliga și tocana de iepure în farfurie, se adaugă câteva frunze de mangold, pentru un plus de culoare și prospețime.

Iepure cu gutui rumenite in miere

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This