Cartofii ciobanului răzăliți cu cârnați de casă copți

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House

Rețetă din zona Hunedoarei, gătită la noi în casă de mama și înainte de ea de bunica Tiu. O gătim de atâta vreme încât nu mai știe nimeni, cu exactitate, cum a cules rețeta asta. E posibil să aibă și influențe ungurești din Sighetul Marmației, unde s-a născut bunica.

Ingrediente

Pentru cartofi:
• 1 kg cartofi albi
• 50 g unt
• 250 g smântână grasă de casă (este foarte
important ca smântână să fie de casă)
• 200 – 250 g telemea veche de oaie, de casă
• 100 g burduf de munte
Pentru cârnați:
• 1 kg cârnați de porc de casă
• 300 g moare de varză

Indicații

1Cartofii se fierb în coajă și se curăță. Se unge o tavă cu unt. Se răzălește un strat de cartofi pe răzătoarea mare. Se răzălește peste cartofi un strat de brânză telemea de oaie. Se adaugă peste brânză un strat de smântână.

2Se repetă straturile, până la două treimi din înălțimea tăvii. Deasupra se rade generos burduf. Se bagă la cuptor, la 170 – 180 de grade, până se formează o crustă deasupra.

3Cârnații se taie bucățele și se pun în tavă. Se adaugă moarea de varză.
Se lasă la cuptor la 180 de grade până sunt rumeniți și moarea a mai scăzut.

4Se servesc cu dulceață de ardei iute ori cu sos de smântână și hrean și pudră de sfeclă. 

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This