Chifteluțe de miel cu sos de vișine și pireu

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de “Mama Gerda” – Gerda Gherghiceanu – Slow Food Viscri / Viscri 22

Despre sosul de vișine există o dispută veche. Nu se mai știe în Transilvania dacă e specific săsesc sau specific unguresc, dar fiecare parte și-l asumă cu tărie. Asta nu face decât să confirme cât de amestecate sunt gusturile, aromele și rețetele la noi pe dealuri.

Ingrediente

Chifteluțe:
• ½ kg carne tocată de miel
• 150 g grăsime pasăre de casă
• 2 cartofi cruzi, răzăliți mărunt și storși
• 3 căței de usturoi
• 1 ceapă mică
• 1 ou
• sare și piper, după gust
• 150 g făină
Sos de vișine:
• 1 compot de 800 ml vișine (acrișor)
• 1 lingură rasă de făină
• 50 ml ulei
• 100 g gem măceșe

Indicații

1Pentru chifteluțe, se amestecă toate ingredientele, mai puțin făina. Se formeaz chiftelele. Se rostogolesc prin făină. Se prăjesc în ulei sau untură.

2Se prăjește făina în ulei, amestecându-se continuu până se face ușor maronie. Se adaugă compotul de vișine, se amestecă în continuu până se îngroașă. Se adaugă gemul. Se mai dă un clocot și se stinge.

3Se servește cu pireu sau altă garnitură complementară.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This