Hrenzăle cu telemea și sos de kefir cu usturoi copt

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Melinda Teohari – Paninaro Chef, București

Hrenzălele le mâncăm acasă, în Sighetu Marmației, mama mi le făcea destul de des, că se fac repede și îmi plăceau mult. Eu sunt înnebunită după cartofi, așa că orice implică prăjit cartofi în untură mă fericește.

Ingrediente

Pentru hrenzăle:
• 2 kg cartofi
• 4-5 linguri făină
• 3 ouă
• 1 legătură pătrunjel tocat fin
• sare și piper
• untură sau ulei pentru prăjit
Pentru sosul de kefir:
• 300 ml kefir gras
• 100 g maioneză de casă
• 3-4 căței de usturoi, copți, niște sare
Pentru topping:
• telemea mărunțită de capră și oaie
• pudră de tarhon

Indicații

1Se rad cartofii prin găurile mari de la răzătoare, se storc cât mai bine de lichidul care se acumulează și se amestecă cu restul ingredientelor. Dacă amestecul e prea lichid mai adăugați făină sau dacă e prea gros mai adăugați un ou.

2 Se pune uleiul sau untura într-o tigaie, cam 100 ml, cu lingura punem amestecul în tigaie și cu dosul ei facem o formă de plăcintă, nu întindem prea mult ca să rămână și pufoase în interior. Când cartofii se prăjesc îi întoarcem și pe cealaltă parte. Se scot pe prosoape de hârtie.

3Pentru sosul de kefir amestecăm toate ingredientele. Usturoiul copt se face la cuptorul încins la 200 grade. Tăiați un căpăcel de pe căpățână de usturoi cât să fie expus miezul. Îl stropiți cu ulei de măsline și un praf de sare. Îl înveliți bine într-o bucată de staniol groasă și îl băgați la cuptor pentru 45-60 minute. Când e gata îl
lăsați la răcit complet. Usturoiul este atât de moale încât puteți să stoarceți miezul din căpățână.

4Asezonați și gustați mereu, ca să vă dați seama dacă e așa cum vă place. Puteți să aranjați hrenzălele în farfurie așa cum așezați clătitele americane, claie peste grămadă. Turnați câteva linguri din sos, ornați cu brânză și pudră de tarhon.

5Eu mâncam hrenzălele cu sămătișă sau cu salată de roșii și ceapă verde sau cu castraveți murați și carne de porc gătită domol până se face zdrențe.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This