Rețetă de Ioan Bebeșelea – Slow Food Sibiu / Syndicat Gourmet, Sibiu; Premiul Terroir 2019 – Gault & Millau Romania
Această rețetă se făcea în special toamna, când beciurile erau pline și se tăiau vitele care nu ar fi trecut iarna.
Ingrediente
• 1 limbă de vită
• 2 – 3 morcovi
• 2 – 3 cartofi
• 1 rădăcină de țelină mică
• 1 lingură de oțet
• 1 linguriță cimbru
• 100 g unt
• 300 – 400 g gem măceșe
• sare și piper
Indicații
1Limba de vită se fierbe 3-4 ore până se ia pielea de pe ea ușor jos. În apa în care fierbem limba, adăugăm sare, o lingură de oțet, cimbru, piper, morcovi, cartofi, țelina și ce alte legume mai avem la îndemână.
2Supa în care a fiert limba se reduce și se adaugă gemul de măceșe (heciumpeci).
După ce se curăță limba de piele o rumenim în unt.
3Se servește cu sosul de heciumpeci, mămăligă prăjită și salată de ardei copt.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.