Pită de mălai cu chisătură și castraveți murați prăjiți

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Melinda Teohari – Paninaro Chef, București

Ingrediente

Pită de mălai
• 600 ml lapte sau apă
• 250 g mălai grișat
• 250 g făină de grâu cernută
• 1 plic praf de copt
• 50 g de unt topit
• 1 linguriță rasă de sare
• 1 lingurita rasă de zahăr
• 1 lingură de untură de porc sau rață
• 50 g făină albă
• 100 ml apă
• sare, piper, cimbru, boia
Pentru chisătură
• 200 g slănină afumată sau nu, să fie moale
• 1 legătură pătrunjel tocată mărunt
• 1 ceapă roșie tocată mărunt
• sare grunjoasă dacă slănina nu e sărată
Pentru castraveți în saramură prăjiți
• 3-4 castraveți în saramură, feliați nu foarte subțire
• 2 ouă
• făină, pesmet, sare
• ulei pentru prăjit

*se pot adăuga ciuperci de pădure

Indicații

1Încingem cuptorul la 200 grade. Se amestecă făinurile cu praful de copt și condimentele uscate. Apoi se toarnă laptele și untul topit răcit. Omogenizați și verificați să nu rămână cocoloașe. Opțional se poate amesteca în compoziție și 100 grame de porumb fiert. Amestecăm totul și turnăm compoziția într-o formă rotundă unsă cu untură. Ținem la cuptor cam 30 minute.

2 Omogenizăm cele 50 grame de făină cu 100 ml de apă și cu pensula ungem toată pâinea. Ridicăm temperatura și lăsăm să se formeze o crustă, vreo 10 minute. Se acoperă cu ștergare și se lasă la răcit vreo 2 ore. Apoi se scoate din formă. Slănină se taie și se mărunțește după plac, mai păstoasă sau mai mășcată. Apoi o amestecați cu ceapa și pătrunjelul.

3De vă place picant, merge și un strop de orice sos iute aveți prin casă. Tapetați bine castraveții feliați cu prosoape de hârtie. Încingeți uleiul într-o tigaie. Pe 3 farfurii pregătiți făina, ouăle bătute bine și pesmetul cu sare. Treceți felia de castravete prin făină, apoi ou și la final prin pesmet. Se prăjesc destul de repede, maxim 1 minut pe ambele părți. Le scoateți pe prosoape de hârtie.

4Acum le combinați pe toate, o felie de pită de mălai unsă cu chisătură peste care puneți câte felii de castraveți vreți sau, de nu aveți chef să faceți toată rețeta, merge pită de mălai și cu roșii din grădină, brânză de oaie și niște ceapă verde sau cu iaurt de casă.

Pita de malai cu chisatura

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This