Salată de raci și crudități

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Horia Șimon – Freelance Chef / Clubul Gastronomic Transilvan, Cluj-Napoca

Cea mai bună alternativă la fructele de mare, racul este poate singurul supraviețuitor al moluștelor, crustaceelor și a altor „spurcăciuni” ce se regăseau pe mesele transilvănene în secolele trecute. Racul se găsește din abundență doar că nu se mai pescuiește, dar dacă ești norocos, noaptea, cu o felie de slănină, pe malul unui lac, poți ademeni câțiva.

Ingrediente

• 10-12 raci
• 2 morcovi
• o țelină, un păstârnac
• pătrunjel verde
• tarhon în oțet
• 50 g maioneză de casă
• o lingură de muștar fain
• un cățel de usturoi
• sare și piper

Indicații

1Racii se fierb în apă cu sare și usturoi zdrobit, circa 5 minute, apoi se mută în apă cu gheață.

2 Se răzuiesc câteva felii de trufă și se amestecă cu făina de mălai, doar cu partea din care se face mămăliga.

3Legumele se curăță, se spală și se taie fâșii subțiri, ca mai apoi fâșiile să se taie în bastonașe fine de tot. Acestea se pun într-un vas cu apă și gheață. După răcire, racii se curăță, carnea din coadă și din clești se pune deoparte.

4Din maioneză, muștar și oțet se face un dressing cu care se aromează bastonașel și carnea de rac. Pătrunjelul se spală și deshidratează. O parte dintre frunzele uscate se folosesc ca decor, o parte se zdrobesc și se presară peste salata dreasă cu dressingul din maioneză. În funcție de gust, se poate adăuga și un splash de
lime sau orice alt fruct citric.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This