Șalău în crustă de mămăligă

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Horia Șimon – Freelance Chef / Clubul Gastronomic Transilvan, Cluj-Napoca

Poate cel mai ignorat pește de pe teritoriul României, șalăul se găsește din abundență în Dunăre și pe alocuri pe meleagurile noastre transilvane. Fiind un excelent răpitor, crescătorii de pește îl ocolesc, de aceea, mai tot timpul, șalăul o să fie de captură. Carnea lui albă și fermă îl poziționează foarte sus în topul ingredientelor din Transilvania.

Ingrediente

• un șalău de mărime medie
• 150 g făină de mălai
• 10 g cimbru
• 50 – 100g unt
• ulei de floarea soarelui
pentru prăjit
• 1 trufă proaspătă
• 3-5 g fulgi de ardei
• sare și piper

Indicații

1Peștele se filetează, fileurile se curăță cu grijă și cu ajutorul unei pensete se scot oasele.

2 Se răzuiesc câteva felii de trufă și se amestecă cu făina de mălai, doar cu partea din care se face mămăliga.

3Se face o mămăligă cu făina aromată, când se ia de pe foc se adaugă unt și se omogenizează cu un tel. Cantitatea de unt depinde de cât de cremoasă se dorește a fi mămăliga.

4Peștele se asezonează și se dă prin restul de făină de mălai amestecată cu cimbru și fulgi de ardei. Se prăjește la foc iute în ulei de floare sau într-un cuptor pe hârtie de copt.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This