Tartă de mămăligă cu lapte de bou

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Melinda Teohari – Paninaro Chef, București

Îmi place mult mămăliga tare, aia tăiată cu ață, bunica o făcea la tuci, peste care trecuseră atâția ani și atâtea feluri de mâncare încât îți trebuia 2 mâini să o ridici de pe șpor. Apoi, după ce se răcea mămăliga, o învelea în ștergare și o băga sub pernele mari din fân ca să o țină proaspătă. Dar uneori îmi mai făcea și mămăligă fiartă în lapte în care arunca niște paprică. Aia era preferata mea și mânjeam mereu cu ea blidul plin de tocană de hribi. Eu am adaptat-o un pic, dar mereu sunt cu gândul la moșica mea când o mănânc. În trecut, în zona Sibiului, sașii preparau iepurele cu fructe de sezon. Mi-am dorit foarte mult să pun pe masă această rețetă, pentru că iepurele este un ingredient tot mai rar întâlnit în prezent.

Ingrediente

Pentru tarta de mămăligă:
• 1 litru lapte gras
• 250 g făină de mălai
• 100 g unt gras
• o linguriță rasă de boia afumată
• sare după gust
Pentru laptele de bou:
• 1 litru lapte gras
• 500 g semințe de dovleac crude
• sare
Pentru topping:
• brânză de burduf mărunțită, pudră de leuștean

Indicații

1Se pune laptele la fiert împreună cu untul și boiaua afumată, când ajunge la punctul de fierbere se varsă treptat făina de mălai și se amestecă continuu până ce mălaiul e gătit.

2 Se varsă conținutul pe o formă de tartă unsă cu ulei în prealabil și se mulează cu degetele după forma vasului. Să faceți asta cât încă e caldă mămăliga. E mai ușor de manevrat. Se pune deoparte să se răcească.

3Încingeți cuptorul la 200 de grade și prăjiți semințele de dovleac. Apoi măcinați semințele până ce devin o făina fină. Într-un vas puneți laptele la fiert și treptat vărsați făina de semințe în lapte amestecând continuu, ajustați după consistența dorită. Nu uitați de sare.

4Amestecul se îngroașă puțin și la răcire. La consistență ar trebui să fie o pastă mai groasă. Tarta care a stat la rece se umple cu laptele de bou și se ornează cu brânza de burduf, cât să acopere umplutura.

5 Tarta se poate mânca rece sau o puteți băga pe cuptor cât să se topească brânza. Pudrați tarta cu leuștean uscat măcinat într-o râșniță de cafea.
*Restul de mămăligă merge perfect a doua zi cu lapte cald, așa cum îmi făcea moșica în fiecare vacanță de vară pe valea Izei.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This