Hadrian Morar – Viața socială este încă un motiv pentru care am ales Saschizul

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

În Saschiz, la numărul 302, lângă Biserica Fortificată, se află o căsuță de turtă dulce unde miroase a cold brew proaspăt și a prăjitură cu rubarbăr. Hadrian și Marianne locuiesc aici de 4 ani împreună cu fiul lor și au una dintre cele mai faine ceainării din Transilvania.

Tei-Saschiz-1
Ce voiai să fii când erai mic?

Chuck Norris.

Ai copilărit la sat?

În vacanța de vară eram “exilat” la bunici și spre nefericirea mea, rămâneam acolo câte o lună sau chiar mai mult. 

Cum era viața voastră înainte să vă mutați în Saschiz?

Plină de certitudini, știam la ce oră trebuie să fim la serviciu, când se termină serviciul, concedii planificate cu un an înainte. Eram la zi cu toate ofertele de pe Amazon și ebay.

Saschiz
Cum ați ajuns să aveți o casă în Saschiz?

Am neamuri în Saschiz din partea Mamei, îmi era cumva familiar locul.

De ce tocmai Saschiz?

Pentru că are o cetate cocoțată pe un deal!

Saschiz-Biserica-Fortificata
Ilustrație de Argaetic
Cum e viața voastră socială aici?

Viața socială este încă un motiv pentru care am ales Saschizul, poate cel mai important. Am găsit oameni cu interese similare și simțim că împreună ne completăm fiecare cu atributele lui către un țel comun. Familia a ajuns să aibă o părere bună despre mutarea noastră, de vizitat ne vizitează prea des 🙂

Casa de turtă dulce

Amenajarea casei nu a venit cu un plan dinainte stabilit, din cauza asta nici nu am fost inspirat să fac poze “before&after”. Poate și din cauză că nu am dorit sa fie o amenajare “agresiva” unde să fie evidentă amprenta noastră. Singurul țel propus a fost, dacă ar fi revenit proprietarul să își poată recunoaște casa nu doar de la drum, ci și în detalii cunoscute doar de el și descoperite de noi în acești ani. Sunt cel mai mulțumit când lucrez la un proiect și la finalul lui pot zice că “e de acolo”.

casa-Ceainaria-Tei-Saschiz-
Ceainăria TEI

Nu a fost un restaurant pentru că vrem să fie o întreprindere familiară, iar un restaurant ar fi însemnat angajați, o orientare mai mult spre afacere, am fi avut mai puțin timp să interacționăm cu oaspeții noștri. La momentul actual, așa mă simt cel mai bine, poate pe viitor ne orientam și spre partea de restaurant. Ingredientele vin cu povestea lor în mare parte le cunoaștem de mici :). Majoritatea timpului este alocat ceainariei, noi locuim în ceainărie și așa privatul și ceainaria se întrepătrund. Asta a fost și ideea să intrați în curtea noastră nu în afacerea noastră.

Comunitatea din Saschiz

Ori de cate ori se organizează la primărie ședințe unde sunt invitați membrii comunității pentru consultații încercăm să fim prezenți și știm că opiniile noastre contează în deciziile ulterioare luate de către administrația comunei. Spiritul civic este prezent în comună prin diferitele evenimente în care se implică membrii comunității, fie că e vorba despre campanii de sterilizari în rândul animalelor de companie, consultări medicale gratuite, evenimente culturale prin care încercăm să promovam o identitate locală.

Educația la sat

Avem două generații de educatori în familie, bunica și mama așa că fiul nostru e educat cu vârf și îndesat până în clasa a 5-a. Merge la gradiniță în Sighișoara și școala tot acolo o va urma.

Chestionar de sătean 

La ora 7 seara sunt în grădină.

Mirosul meu preferat de la Saschiz este Iarna.

Am descoperit aici Pescărușii verzi.

Locul meu preferat din casă este grădina.

Mâncarea mea preferată este roșie cu brânză.

Băutura mea preferată este siropul de rodie cu soc.

Când ies „în oraș”, ajung la depozit de cherestea.

Animalele noastre de casă sunt șase pisici.

Saschiz Hadrian si Marianne
Text: Alexandra Bujeniță
Foto: Ștefan Vartolomei, Hadrian Morar
Ilustrație: Andrei Argaetic

Află mai multe despre Ceainăria Tei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This