Hadrian Morar – Viața socială este încă un motiv pentru care am ales Saschizul

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

În Saschiz, la numărul 302, lângă Biserica Fortificată, se află o căsuță de turtă dulce unde miroase a cold brew proaspăt și a prăjitură cu rubarbăr. Hadrian și Marianne locuiesc aici de 4 ani împreună cu fiul lor și au una dintre cele mai faine ceainării din Transilvania.

Tei-Saschiz-1
Ce voiai să fii când erai mic?

Chuck Norris.

Ai copilărit la sat?

În vacanța de vară eram “exilat” la bunici și spre nefericirea mea, rămâneam acolo câte o lună sau chiar mai mult. 

Cum era viața voastră înainte să vă mutați în Saschiz?

Plină de certitudini, știam la ce oră trebuie să fim la serviciu, când se termină serviciul, concedii planificate cu un an înainte. Eram la zi cu toate ofertele de pe Amazon și ebay.

Saschiz
Cum ați ajuns să aveți o casă în Saschiz?

Am neamuri în Saschiz din partea Mamei, îmi era cumva familiar locul.

De ce tocmai Saschiz?

Pentru că are o cetate cocoțată pe un deal!

Saschiz-Biserica-Fortificata
Ilustrație de Argaetic
Cum e viața voastră socială aici?

Viața socială este încă un motiv pentru care am ales Saschizul, poate cel mai important. Am găsit oameni cu interese similare și simțim că împreună ne completăm fiecare cu atributele lui către un țel comun. Familia a ajuns să aibă o părere bună despre mutarea noastră, de vizitat ne vizitează prea des 🙂

Casa de turtă dulce

Amenajarea casei nu a venit cu un plan dinainte stabilit, din cauza asta nici nu am fost inspirat să fac poze “before&after”. Poate și din cauză că nu am dorit sa fie o amenajare “agresiva” unde să fie evidentă amprenta noastră. Singurul țel propus a fost, dacă ar fi revenit proprietarul să își poată recunoaște casa nu doar de la drum, ci și în detalii cunoscute doar de el și descoperite de noi în acești ani. Sunt cel mai mulțumit când lucrez la un proiect și la finalul lui pot zice că “e de acolo”.

casa-Ceainaria-Tei-Saschiz-
Ceainăria TEI

Nu a fost un restaurant pentru că vrem să fie o întreprindere familiară, iar un restaurant ar fi însemnat angajați, o orientare mai mult spre afacere, am fi avut mai puțin timp să interacționăm cu oaspeții noștri. La momentul actual, așa mă simt cel mai bine, poate pe viitor ne orientam și spre partea de restaurant. Ingredientele vin cu povestea lor în mare parte le cunoaștem de mici :). Majoritatea timpului este alocat ceainariei, noi locuim în ceainărie și așa privatul și ceainaria se întrepătrund. Asta a fost și ideea să intrați în curtea noastră nu în afacerea noastră.

Comunitatea din Saschiz

Ori de cate ori se organizează la primărie ședințe unde sunt invitați membrii comunității pentru consultații încercăm să fim prezenți și știm că opiniile noastre contează în deciziile ulterioare luate de către administrația comunei. Spiritul civic este prezent în comună prin diferitele evenimente în care se implică membrii comunității, fie că e vorba despre campanii de sterilizari în rândul animalelor de companie, consultări medicale gratuite, evenimente culturale prin care încercăm să promovam o identitate locală.

Educația la sat

Avem două generații de educatori în familie, bunica și mama așa că fiul nostru e educat cu vârf și îndesat până în clasa a 5-a. Merge la gradiniță în Sighișoara și școala tot acolo o va urma.

Chestionar de sătean 

La ora 7 seara sunt în grădină.

Mirosul meu preferat de la Saschiz este Iarna.

Am descoperit aici Pescărușii verzi.

Locul meu preferat din casă este grădina.

Mâncarea mea preferată este roșie cu brânză.

Băutura mea preferată este siropul de rodie cu soc.

Când ies „în oraș”, ajung la depozit de cherestea.

Animalele noastre de casă sunt șase pisici.

Saschiz Hadrian si Marianne
Text: Alexandra Bujeniță
Foto: Ștefan Vartolomei, Hadrian Morar
Ilustrație: Andrei Argaetic

Află mai multe despre Ceainăria Tei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This