Gust Local – label de certificare

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...
Slow Food Market Sibiu / Gabriela Cuzepan – My Transylvania

I. CONCEPT
Un label (o etichetă) de certificare teritorială și de calitate la nivel regional, în sudul Transilvaniei (Brașov, Mureș, Sibiu) în parteneriat cu comunitățile sau convivia locale Slow Food.

Vor fi certificate:
– servicii în restaurante
– servicii în pensiuni și hoteluri
– servicii în puncte gastronomice locale sau alte tipuri de unități de alimentație publică 
– produse reprezentative/emblematice

II. PRINCIPII DE FUNCȚIONARE

a. Eticheta de certificare în SERVICII presupune aderarea la un regulament pentru restauratori și câteva principii de bază:

1. Includerea în meniu a unor preparate care sunt obținute cu ingrediente locale și regionale (vezi regulament)

Local este definit ca teritoriul cuprins într-o distanță de maxim 75 km de la locul de procesare, adică cercul descris de acest radius.
Regional este definit teritoriul cuprins în provincia istorică Transilvania, adică județele Alba, Bistrița-Năsăud, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureș și Sibiu. 

2. Fiecare locație va primi niște semne distincte pentru a promova acest program:
– două cahle (pentru interior și exterior) cu logo-ul labelului
– stickere pentru folosire în alte feluri

Acestea se acordă la nivel local de către partenerul reprezentat de comunitatea sau convivia Slow Food. Extinderea label-ului la alte zone poate fi făcută după aderarea comunității locale la acest regulament și acceptul comunităților inițiatoare ale programului.

3. Restaurantele au obligația să fie înscrise în Slow Food și să organizeze cel puțin un eveniment pentru promovarea conceptului Slow Food. Țelul actualelor comunităților din program este organizarea a unui eveniment de promovare comun anual în care se prezintă atât produsele emblematice locale cât și rețetele și bucătarii care le prepară.

4. Fiecare comunitate sau convivia Slow Food locală își va crea o listă de producători recomandați care vor putea furniza produse către restauratori iar pe termen lung sperăm să putem forma prezidii în jurul acestor produse.

b. Eticheta de certificare pentru PRODUSE presupune respectarea anumitor criterii de calitate și încadrarea într-un cadru general definit mai jos:

1. Tipuri de producție – este de preferat pe cât posibil un mod de producție artizanal:
– producători locali cu carnet de producători (PF)
– afaceri de familie (SRL; PFA; ÎI)
– ferme mici și mijlocii (SRL; PFA; ÎI) cu maxim 50 de angajați
– procesatori locali (SRL; PFA; ÎI) cu maxim 50 de angajați

2. Producătorii vor trebui să asigure transparență în cadrul programului, să ofere posibilitatea documentării și verificării modul de producție pentru a fi promovați.

3. Ingrediente și materie primă:
Ingredientele (materia primă) utilizate pentru prepararea  produsului trebuie să fie locale și regionale (vezi regulament).


III. REGULAMENT


1. În cazul serviciilor certificate, preparatele incluse în meniu vor fiobținute cu ingrediente locale și regionale respectând următoarele procente:

Min. 51% din ingrediente vor fi locale – 75 km / județ
Min. 29% din ingrediente vor fi regionale – provincie istorică Transilvania
Max. 20% din ingrediente vor fi de proveniență națională sau internațională

2. În cazul produselor certificate, materia primă folosită vor respecta următoarele procente:
Min. 90% din materia primă va fi locală
Max. 10% din materia primă va fi de proveniență regională, națională sau internațională
Min. 90 % din materia primă va fi naturală, cum ar fi fructele și legumele neprocesate, carne, produse lactate, ierburi și flori.

@Slow Food Market Sibiu, Gabriela Cuzepan / My Transylvania

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This