Hencleș

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Ioan Bebeșelea – Slow Food Sibiu / Syndicat Gourmet, Sibiu; Premiul Terroir 2019 – Gault & Millau Romania

Este o rețetă tipică satelor săsești de pe valea Hârtibaciului. Se făcea foarte rar deoarece necesită foarte multe ingrediente „scumpe” (ouă, unt clarifiat). Se gătește doar în perioada rece a anului, de la Crăciun până la Rusalii deoarece crema de ou cu unt ce se pune deasupra aluatului trebuie să se închege.
Tradițional rețeta este pentru o masă(aproximativ 120*75cm) deoarce aluatul trebuie întins cât e masa.

Ingrediente pentru o bucată de hencleș de aproximativ 50*30 cm
Pentru aluat

  • 1 kg făină albă + extra pentru împrăștiat pe masă
  • 0,6 l lapte călduț(aproximativ 30 C, neutru la mână)
  • 1 gălbenuș de ou
  • 50 + 100 gr unt clarifiat topit
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • Coaja de la o lămâie
  • 50 gr zahăr
  • 8 gr sare
  • Pentru cremă
  • 7 ouă
  • 350 gr unt clarifiat fierbinte
  • Stafide/prune uscate/alte fructe uscate după preferință

Pentru cremă

  • 7 ouă
  • 350 gr unt clarifiat fierbinte
  • Stafide/prune uscate/alte fructe uscate după preferință

Indicații

Aluatul

1Încingem cuptorul la temperatura cea mai mare (280 C).

2Adăugăm drojdiuța desfăcută în vasul cu faina. Făina o punem într-un vas suficient de mare, de preferat o trocuță (covată), facem o gaură în mijloc și adăugăm laptele, gălbenușele și drojdiuța desfăcută.

3Frământăm aluatul bine până se omogenizează, iar apoi încorporăm untul topit.
Se lasă la dospit la loc călduț până își dublează volumul.

Împăturirea

  • 100 gr unt clarifiat topit
  • Făină pentru “pudrat” masa

1Pudrăm masa cu faină.

2Întindem aluatul unfiorm aproximativ 50*30 cm grosimea 0,5 cm.

3Ungem aluatul cu untul topit, iar apoi împăturim aluatul în 3, aducem o margine până la jumătatea aluatului, venim peste cu cealată treime, ungem aluatul astfel format din noi cu unt si repetăm operațiunea în de mai sus.

4Lăsăm aluatul la odihnit 10-20 minute. Pudrăm masa cu făină. Aluatul împărțim în 2 părți egale.

5 Întindem cele două bucăți de aluat pe câte o foaie de copt. Dimensiunea să fie de aproximativ 20*20 cm grosimea 0,5 cm.

Ungerea

  • 7 ouă
  • 350 gr unt clarifiat fierbinte
  • Stafide/prune uscate/alte fructe uscate după preferință

1Într-un bol mare batem ouăle. Încingem untul bine de tot. Untul trebuie să înceapă să gătească ouăle cînd este turnat peste (peste 70 C).

2Turnăm untul peste ouă și amestecăm până se omogenizează. Turnăm crema obținută peste aluat și o întindem pe tot aluatul.

3Adăugăm fructele uscate. Așteptăm să se “slăiască” crema (să se întărească).

4Mutăm hencleșele în tăvi cu tot cu hârtia de copt, le înțepăm cu și le dăm la cuptorul bine încis 10-15 bine până se rumenesc bine.

5Dacă se dorește se pudrează cu zahăr pudră.

Hencleș Ioan Bebeselea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This