Hencleș

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Rețetă de Ioan Bebeșelea – Slow Food Sibiu / Syndicat Gourmet, Sibiu; Premiul Terroir 2019 – Gault & Millau Romania

Este o rețetă tipică satelor săsești de pe valea Hârtibaciului. Se făcea foarte rar deoarece necesită foarte multe ingrediente „scumpe” (ouă, unt clarifiat). Se gătește doar în perioada rece a anului, de la Crăciun până la Rusalii deoarece crema de ou cu unt ce se pune deasupra aluatului trebuie să se închege.
Tradițional rețeta este pentru o masă(aproximativ 120*75cm) deoarce aluatul trebuie întins cât e masa.

Ingrediente pentru o bucată de hencleș de aproximativ 50*30 cm
Pentru aluat

  • 1 kg făină albă + extra pentru împrăștiat pe masă
  • 0,6 l lapte călduț(aproximativ 30 C, neutru la mână)
  • 1 gălbenuș de ou
  • 50 + 100 gr unt clarifiat topit
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • Coaja de la o lămâie
  • 50 gr zahăr
  • 8 gr sare
  • Pentru cremă
  • 7 ouă
  • 350 gr unt clarifiat fierbinte
  • Stafide/prune uscate/alte fructe uscate după preferință

Pentru cremă

  • 7 ouă
  • 350 gr unt clarifiat fierbinte
  • Stafide/prune uscate/alte fructe uscate după preferință

Indicații

Aluatul

1Încingem cuptorul la temperatura cea mai mare (280 C).

2Adăugăm drojdiuța desfăcută în vasul cu faina. Făina o punem într-un vas suficient de mare, de preferat o trocuță (covată), facem o gaură în mijloc și adăugăm laptele, gălbenușele și drojdiuța desfăcută.

3Frământăm aluatul bine până se omogenizează, iar apoi încorporăm untul topit.
Se lasă la dospit la loc călduț până își dublează volumul.

Împăturirea

  • 100 gr unt clarifiat topit
  • Făină pentru “pudrat” masa

1Pudrăm masa cu faină.

2Întindem aluatul unfiorm aproximativ 50*30 cm grosimea 0,5 cm.

3Ungem aluatul cu untul topit, iar apoi împăturim aluatul în 3, aducem o margine până la jumătatea aluatului, venim peste cu cealată treime, ungem aluatul astfel format din noi cu unt si repetăm operațiunea în de mai sus.

4Lăsăm aluatul la odihnit 10-20 minute. Pudrăm masa cu făină. Aluatul împărțim în 2 părți egale.

5 Întindem cele două bucăți de aluat pe câte o foaie de copt. Dimensiunea să fie de aproximativ 20*20 cm grosimea 0,5 cm.

Ungerea

  • 7 ouă
  • 350 gr unt clarifiat fierbinte
  • Stafide/prune uscate/alte fructe uscate după preferință

1Într-un bol mare batem ouăle. Încingem untul bine de tot. Untul trebuie să înceapă să gătească ouăle cînd este turnat peste (peste 70 C).

2Turnăm untul peste ouă și amestecăm până se omogenizează. Turnăm crema obținută peste aluat și o întindem pe tot aluatul.

3Adăugăm fructele uscate. Așteptăm să se “slăiască” crema (să se întărească).

4Mutăm hencleșele în tăvi cu tot cu hârtia de copt, le înțepăm cu și le dăm la cuptorul bine încis 10-15 bine până se rumenesc bine.

5Dacă se dorește se pudrează cu zahăr pudră.

Hencleș Ioan Bebeselea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This