Supă cremă de roșii coapte cu găluște umplute cu pâine

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Interviu fulger cu Andrei Chelaru

Andrei Chelaru are o obsesie pentru pizza de când era mic și se uita la țestoasele ninja. Îi place să mănânce...

Interviu fulger cu Alexandru Dumitru/ Anika

Alexandru Dumitru a crescut la țară și voia să fie brutar mai ales pentru popularitatea de la magazinul din sat. A...

Interviu fulger cu Mădălina Șanta/ Szikra

Mădălina Santa investește multă pasiune, ambiție, nopți nedormite și ingrediente curate în preparatele de la Szikra. Citește multe cărți de gătit...

Rețetă de Ioan Bebeșelea – Slow Food Sibiu / Syndicat Gourmet, Sibiu; Premiul Terroir 2019 – Gault & Millau Romania

Inspirată după o rețetă de ciorbă de roșii făcută cu bulion și rântaș, găluștele se umpleau și doar cu prăjală de ceapă, pîinea uscată se folosea doar daca era, pentru a nu fi aruncată.

Supa-crema-de-rosii-Ioan-bebeselea

Ingrediente

Pentru supă

  • 1 kg roșii
  • 1 morcov
  • 1 ceapă medie
  • 1 căpătână de usturoi
  • 1 felie de telină
  • 1 leg frunze de țelină
  • 1 leg cimbru verde
  • Sare, piper
  • Ulei de dovleac
  • Sare, piper

Pentru găluște

  • 200 gr  făină
  • 120 ml apă
  • 5 gr sare
  • 1 ceapă medie tăiată fideluță
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui sau untură
  • 100 gr pâine veche ruptă bucățele
  • Sare, piper

Pentru servit

  • Iaurt  sau smântână acră
  • Găluște

Indicații

1Încingem cuptorul la 200 C.

2Adăugăm făina și o prăjim puțin, având grijă să nu se ardă.

3Într-o tavă punem toate ingredientele, stropim cu ulei de dovleac.

4Adăugam sare și piper și dăm la cuptor 20-30 min până se rumenesc roșile. Între timp facem găluștele.

Umplutura:

  • 1 ceapă medie tăiată fideluță
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui sau untură
  • 100 gr pâine veche ruptă bucățele
  • Sare, piper

5 Călim ceapa în ulei, adăugăm bucățile de pâine și chimenul. Lăsăm să se răcească.

Aluatul

  • 200 gr  făină
  • 120 ml apă
  • 5 gr sare

6 Facem un aluat. Îl lăsăm 10 minute la odihnit. Formăm 8 bile, le întindem rotund aproximativ 10 cm.

7Adăugăm o lingură de umplutură în mijloc și le lipim umezind marginile cu apă. Punem o oală cu apă și sare la fiert.

8Când clocotește punem găluștele și le lăsăm la fiert 3 min. Găluștele le scoatem într-un vas cu apă rece. Apa în care au fiert găluștele nu o aruncăm.

9După ce s-au rumenit bine roșiile si legumele, le scoatem din cuptor și le blendăm. Dacă este cazul adăugăm din apa păstrată de la fiertul găluștelor. Potrivim de sare și piper. Se servește cu câte o găluscă în farfurie și o lingură de iaurt.

Supa-crema-de-rosii-Ioan-bebeselea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This