Supă cremă de roșii coapte cu găluște umplute cu pâine

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Rețetă de Ioan Bebeșelea – Slow Food Sibiu / Syndicat Gourmet, Sibiu; Premiul Terroir 2019 – Gault & Millau Romania

Inspirată după o rețetă de ciorbă de roșii făcută cu bulion și rântaș, găluștele se umpleau și doar cu prăjală de ceapă, pîinea uscată se folosea doar daca era, pentru a nu fi aruncată.

Supa-crema-de-rosii-Ioan-bebeselea

Ingrediente

Pentru supă

  • 1 kg roșii
  • 1 morcov
  • 1 ceapă medie
  • 1 căpătână de usturoi
  • 1 felie de telină
  • 1 leg frunze de țelină
  • 1 leg cimbru verde
  • Sare, piper
  • Ulei de dovleac
  • Sare, piper

Pentru găluște

  • 200 gr  făină
  • 120 ml apă
  • 5 gr sare
  • 1 ceapă medie tăiată fideluță
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui sau untură
  • 100 gr pâine veche ruptă bucățele
  • Sare, piper

Pentru servit

  • Iaurt  sau smântână acră
  • Găluște

Indicații

1Încingem cuptorul la 200 C.

2Adăugăm făina și o prăjim puțin, având grijă să nu se ardă.

3Într-o tavă punem toate ingredientele, stropim cu ulei de dovleac.

4Adăugam sare și piper și dăm la cuptor 20-30 min până se rumenesc roșile. Între timp facem găluștele.

Umplutura:

  • 1 ceapă medie tăiată fideluță
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui sau untură
  • 100 gr pâine veche ruptă bucățele
  • Sare, piper

5 Călim ceapa în ulei, adăugăm bucățile de pâine și chimenul. Lăsăm să se răcească.

Aluatul

  • 200 gr  făină
  • 120 ml apă
  • 5 gr sare

6 Facem un aluat. Îl lăsăm 10 minute la odihnit. Formăm 8 bile, le întindem rotund aproximativ 10 cm.

7Adăugăm o lingură de umplutură în mijloc și le lipim umezind marginile cu apă. Punem o oală cu apă și sare la fiert.

8Când clocotește punem găluștele și le lăsăm la fiert 3 min. Găluștele le scoatem într-un vas cu apă rece. Apa în care au fiert găluștele nu o aruncăm.

9După ce s-au rumenit bine roșiile si legumele, le scoatem din cuptor și le blendăm. Dacă este cazul adăugăm din apa păstrată de la fiertul găluștelor. Potrivim de sare și piper. Se servește cu câte o găluscă în farfurie și o lingură de iaurt.

Supa-crema-de-rosii-Ioan-bebeselea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This