Rețetă de Ioan Bebeșelea – Slow Food Sibiu / Syndicat Gourmet, Sibiu; Premiul Terroir 2019 – Gault & Millau Romania
Inspirată după o rețetă de ciorbă de roșii făcută cu bulion și rântaș, găluștele se umpleau și doar cu prăjală de ceapă, pîinea uscată se folosea doar daca era, pentru a nu fi aruncată.

Ingrediente
Pentru supă
- 1 kg roșii
- 1 morcov
- 1 ceapă medie
- 1 căpătână de usturoi
- 1 felie de telină
- 1 leg frunze de țelină
- 1 leg cimbru verde
- Sare, piper
- Ulei de dovleac
- Sare, piper
Pentru găluște
- 200 gr făină
- 120 ml apă
- 5 gr sare
- 1 ceapă medie tăiată fideluță
- 1 lingura ulei de floarea soarelui sau untură
- 100 gr pâine veche ruptă bucățele
- Sare, piper
Pentru servit
- Iaurt sau smântână acră
- Găluște
Indicații
1Încingem cuptorul la 200 C.
2Adăugăm făina și o prăjim puțin, având grijă să nu se ardă.
3Într-o tavă punem toate ingredientele, stropim cu ulei de dovleac.
4Adăugam sare și piper și dăm la cuptor 20-30 min până se rumenesc roșile. Între timp facem găluștele.
Umplutura:
- 1 ceapă medie tăiată fideluță
- 1 lingura ulei de floarea soarelui sau untură
- 100 gr pâine veche ruptă bucățele
- Sare, piper
5 Călim ceapa în ulei, adăugăm bucățile de pâine și chimenul. Lăsăm să se răcească.
Aluatul
- 200 gr făină
- 120 ml apă
- 5 gr sare
6 Facem un aluat. Îl lăsăm 10 minute la odihnit. Formăm 8 bile, le întindem rotund aproximativ 10 cm.
7Adăugăm o lingură de umplutură în mijloc și le lipim umezind marginile cu apă. Punem o oală cu apă și sare la fiert.
8Când clocotește punem găluștele și le lăsăm la fiert 3 min. Găluștele le scoatem într-un vas cu apă rece. Apa în care au fiert găluștele nu o aruncăm.
9După ce s-au rumenit bine roșiile si legumele, le scoatem din cuptor și le blendăm. Dacă este cazul adăugăm din apa păstrată de la fiertul găluștelor. Potrivim de sare și piper. Se servește cu câte o găluscă în farfurie și o lingură de iaurt.
