Rețetă de Joa Daniel – Slow Food Sibiu / Hochmeister Sibiu
Bunică-mea îmi povestea când eram copil cum făcea pentru frații ei mai mici turtă de mălai pe vatră și apoi mai adăuga gem de prune, magiun. Ea s-a născut în Stâna, județul Sălaj. Rețeta ei era mult mai simplă și săracă, dar povestea de neprețuit.
Mama ne-a făcut dulceața asta pentru că apăream cam des cu câte-un pepene refuzat acasă. Pai așa era acum 20 de ani, pe când umblam brambura și îi ajutam pe olteni să descarce în piata și uneori le dădeam 1 leu pe bucată și veneam cu brațul plin acasă.
Ingrediente
Pentru turtă (4 porții)
-făină de mălai: 130 gr
-făină albă 650: 50 gr
-lapte gras: 150 ml
-zahăr alb: 8 gr
-ouă: 1 bucată
-unt gras: 30 gr
-păstaie de vanilie: 1 vârf de cuțit de la o jumătate de păstaie
-praf de copt: ½ linguriță
-sare: cât încape între două degete
Pentru dulceață
-coajă de pepene: 500 gr (fără partea verde și tare)
-zahăr alb: 500 gr
-apă: 500 ml
-lămâie: ½ bucată
-vanilie: am folosit jumătatea de păstaie din care am folosit miezul la rețeta pentru turtă
-cimbrișor proaspăt: 1 crenguță
Indicații
Pentru turtă
1Preîncălziți cuptorul la 170-175 de grade pentru 30 de minute. Într-un vas, bateți bine oul cu zahărul până se omogenizează cum trebuie, adăugați sarea, mălaiul, făina, praful de copt și laptele.
2La sfârșit se toarnă încet untul pe care îl topiți la foc mic fără să prindă culoare și amestecați bine cu telul. Eu am folosit niste forme mici, unse cu puțin unt și tapetate cu puțin mălai.
3După ce le scoateți din cuptor, acoperiți turtele cu un ștergar ca să nu se usuce sau să se întărească.
Pentru dulceață: 2 ore
1Tăiați felii de pepene groase cam cât două degete și lungi cât unul. Eu am lăsat cam 1-2 cm din miezul roșu și apoi am curățat partea verde care este cam lemnoasă.
2Feliile vin spălate și apoi lăsate la fiert preț de 30 de minute la foc domol, apoi scurse în apă rece. După ce s-au scurs bine, puteți să le tocați mărunt sau să le feliați cât se poate de subțire așa cum le-am făcut eu.
3Într-o cratiță de 2L facem un sirop din zahăr, zeamă de la lămâie, cimbrișor și păstaia de vanilie, iar când începe să fiarbă adăugăm cojile de pepene și lăsăm focul la foc mediu spre mic până scade siropul și amestecăm ocazional ca să nu cumva să se caramelizeze zahărul.
4Pentru garnish și aromă, am folosit câteva frunze de mentă de grădină și floricele de cimbrișor.

Află mai multe despre Joa Daniel