Rețetă de Melinda Teohari – Paninaro Chef, București
În Maramureș picioci înseamnă cartofi. Sunt printre amintirile mele de la Moșica (bunica) din Rozavlea, Valea Izei, Maramureș. Era mâncarea mea preferată. Tot îmi ziceam că nu mâncam mult când eram copil, că acuma la a doua tinerețe m-a luat flămânzeala, dar se pare că am fost fomistă de mică. Moșica mea îmi făcea cartofii prăjiți în untură de porc și cârnați făcuți de ea. Spărgeam o ceapă și niște roșii și balotam până îmi era rău. În fiecare an, în vacanța de vară, după ce m-am mutat la București, mă duceam la ea să îmi facă piciocii pe lespede (tigaie de tuci). Pentru ea și pentru mine, la Paninaro, am minunăția asta in meniu.
Ingrediente
200 Gr de cartofi prăjiți în untură sau ulei
1 castravete în saramură tăiat felii
100 Gr de sos de roșii sau 2 roșii tăiate cuburi mici
70 Gr de cârnați de orice fel vreți voi, eu folosesc de Mangalița
50 Gr de telemea moale
2 ochiuri prăjite
1 fir de ceapă verde tocată
Sare și piper după gust
1 praf de boia afumată
1 praf de chimion
Indicații
1Roșiile tocate le asezonați mai întâi să îți lase zeamă.
2Într-un castron amestecați cartofii prăjiți cu cârnații, roșiile și castraveții murați. Puneți totul într-un bol încăpător.
3Presărați telemeaua mărunțită deasupra și peste puneți cele 2 ouă prăjite. Ornați cu ceapă verde. Simplu și delicios.
