Piciocii ca pe Valea Izei

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Melinda Teohari – Paninaro Chef, București

În Maramureș picioci înseamnă cartofi. Sunt printre amintirile mele de la Moșica (bunica) din Rozavlea, Valea Izei, Maramureș. Era mâncarea mea preferată. Tot îmi ziceam că nu mâncam mult când eram copil, că acuma la a doua tinerețe m-a luat flămânzeala, dar se pare că am fost fomistă de mică. Moșica mea îmi făcea cartofii prăjiți în untură de porc și cârnați făcuți de ea. Spărgeam o ceapă și niște roșii și balotam până îmi era rău. În fiecare an, în vacanța de vară, după ce m-am mutat la București, mă duceam la ea să îmi facă piciocii pe lespede (tigaie de tuci). Pentru ea și pentru mine, la Paninaro, am minunăția asta in meniu.

Ingrediente

200 Gr de cartofi prăjiți în untură sau ulei

1 castravete în saramură tăiat felii

100 Gr de sos de roșii sau 2 roșii tăiate cuburi mici

70 Gr de cârnați de orice fel vreți voi, eu folosesc de Mangalița

50 Gr de telemea moale

2 ochiuri prăjite

1 fir de ceapă verde tocată

Sare și piper după gust

1 praf de boia afumată

1 praf de chimion

Indicații

1Roșiile tocate le asezonați mai întâi să îți lase zeamă.

2Într-un castron amestecați cartofii prăjiți cu cârnații, roșiile și castraveții murați. Puneți totul într-un bol încăpător.

3Presărați telemeaua mărunțită deasupra și peste puneți cele 2 ouă prăjite. Ornați cu ceapă verde. Simplu și delicios.

Picioci de pe Valea Izei

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This