O alimentație echilibrată egal sănătate

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Sănătatea este definită ca starea de bine fizic, psihic și sexual conform Organizației Mondiale a Sănătății, un consens universal valabil. Stilul de viață sănătos are la bază inclusiv fericirea. Aceasta are un standard personal,  individualizat pentru fiecare persoană în parte în funcție de valorile individuale  dar implică în toate situațiile asumarea propriei personalități și integrarea in societatea în care trăim, precum și adoptarea unui mod de viață care să permită menținerea stării de sănătate: alimentație, mișcare, relaționare, integrare, evitarea expunerii la factori nocivi de mediu, fizici (disruptori endocrini) sau psihici.


Mod de alimentație sănătos înseamnă respectarea unor principii de alimentație echilibrată, a unor obiceiuri legate de actul alimentației:

  • consumați apa in cantitate suficientă (35ml/kg corp/zi)
  • 3 mese pe zi, fără gustări intermediare
  • acordați timp fiecărei mese, fiecărei etape, mestecați cu conștiinciozitate alimentele, preferabil consumați o singură proteină la o masă, fie că este de origine animală sau vegetală
  • consumați legume și un fruct la fiecare masă, un măr in fiecare zi
  • pe cât posibil folosiți produse “bio”, locale, din surse cunoscute

Alte recomandări practice?

  • nu mâncați nimic cu cel puțin 2 ore înainte de culcare
  • nu luați masa în fața televizorului sau a calculatorului
  • respectați restricțiile alimentare pe care sănătatea voastră le poate impune (alergii, intoleranțe)
  • implicarea tuturor membrilor familiei la aprovizionare, pregătirea și servirea mesei, alternarea atribuțiilor membrilor familiei la pregătirea și servirea mesei
  • păstrarea unei atmosfere relaxate și plăcute în momentul servirii mesei
  • socializarea in jurul mesei
Imbold Nativ 1
  • alocați cel puțin o jumătate de oră pe zi activităților în aer liber, plimbării de după masă
  • încercați cel puțin o dată pe lună să ajungeți într-un loc unde se produce hrana la care aveți acces: gradină, fermă, gospodărie personală, pentru a înțelege și a respecta munca pe care o include fiecare bucățică din ceea ce ajunge în farfuria dumneavoastră
  • respectați in egală măsură timpul de odihnă, dormiți minim 7 ore /noapte
  • înlocuiți pe cât se poate utilizarea plasticului în bucătărie; la temperaturi crescute, și cantitatea de substanțe nocive eliberate este mai mare
  • spălați cu conștiinciozitate fructele și legumele
  • citiți cu atenție etichetele produselor de igienă personală folosite (săpunuri, creme, gel de duș, deodorant, cosmetice diverse) și folosiți-le pe cele care nu vă afectează sănătatea
  • spălați produsele textile înainte de prima utilizare
  • aerisiți și aspirați frecvent spațiul în care locuiți
  • folosiți produse simple și eficiente pentru igiena locuinței: oțet, bicarbonat, zeamă de lămâie
  • spălați frecvent jucăriile copiilor sau, dacă nu este posibil, lăsați-le la aerisit câteva zile înainte de utilizare
Imbold Nativ Saschiz

Video

Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/07/31/piramida-alimentara-in-romania/

Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This