O alimentație echilibrată egal sănătate

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Sănătatea este definită ca starea de bine fizic, psihic și sexual conform Organizației Mondiale a Sănătății, un consens universal valabil. Stilul de viață sănătos are la bază inclusiv fericirea. Aceasta are un standard personal,  individualizat pentru fiecare persoană în parte în funcție de valorile individuale  dar implică în toate situațiile asumarea propriei personalități și integrarea in societatea în care trăim, precum și adoptarea unui mod de viață care să permită menținerea stării de sănătate: alimentație, mișcare, relaționare, integrare, evitarea expunerii la factori nocivi de mediu, fizici (disruptori endocrini) sau psihici.


Mod de alimentație sănătos înseamnă respectarea unor principii de alimentație echilibrată, a unor obiceiuri legate de actul alimentației:

  • consumați apa in cantitate suficientă (35ml/kg corp/zi)
  • 3 mese pe zi, fără gustări intermediare
  • acordați timp fiecărei mese, fiecărei etape, mestecați cu conștiinciozitate alimentele, preferabil consumați o singură proteină la o masă, fie că este de origine animală sau vegetală
  • consumați legume și un fruct la fiecare masă, un măr in fiecare zi
  • pe cât posibil folosiți produse “bio”, locale, din surse cunoscute

Alte recomandări practice?

  • nu mâncați nimic cu cel puțin 2 ore înainte de culcare
  • nu luați masa în fața televizorului sau a calculatorului
  • respectați restricțiile alimentare pe care sănătatea voastră le poate impune (alergii, intoleranțe)
  • implicarea tuturor membrilor familiei la aprovizionare, pregătirea și servirea mesei, alternarea atribuțiilor membrilor familiei la pregătirea și servirea mesei
  • păstrarea unei atmosfere relaxate și plăcute în momentul servirii mesei
  • socializarea in jurul mesei
Imbold Nativ 1
  • alocați cel puțin o jumătate de oră pe zi activităților în aer liber, plimbării de după masă
  • încercați cel puțin o dată pe lună să ajungeți într-un loc unde se produce hrana la care aveți acces: gradină, fermă, gospodărie personală, pentru a înțelege și a respecta munca pe care o include fiecare bucățică din ceea ce ajunge în farfuria dumneavoastră
  • respectați in egală măsură timpul de odihnă, dormiți minim 7 ore /noapte
  • înlocuiți pe cât se poate utilizarea plasticului în bucătărie; la temperaturi crescute, și cantitatea de substanțe nocive eliberate este mai mare
  • spălați cu conștiinciozitate fructele și legumele
  • citiți cu atenție etichetele produselor de igienă personală folosite (săpunuri, creme, gel de duș, deodorant, cosmetice diverse) și folosiți-le pe cele care nu vă afectează sănătatea
  • spălați produsele textile înainte de prima utilizare
  • aerisiți și aspirați frecvent spațiul în care locuiți
  • folosiți produse simple și eficiente pentru igiena locuinței: oțet, bicarbonat, zeamă de lămâie
  • spălați frecvent jucăriile copiilor sau, dacă nu este posibil, lăsați-le la aerisit câteva zile înainte de utilizare
Imbold Nativ Saschiz

Video

Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/07/31/piramida-alimentara-in-romania/

Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This