Sănătatea este definită ca starea de bine fizic, psihic și sexual conform Organizației Mondiale a Sănătății, un consens universal valabil. Stilul de viață sănătos are la bază inclusiv fericirea. Aceasta are un standard personal, individualizat pentru fiecare persoană în parte în funcție de valorile individuale dar implică în toate situațiile asumarea propriei personalități și integrarea in societatea în care trăim, precum și adoptarea unui mod de viață care să permită menținerea stării de sănătate: alimentație, mișcare, relaționare, integrare, evitarea expunerii la factori nocivi de mediu, fizici (disruptori endocrini) sau psihici.
Mod de alimentație sănătos înseamnă respectarea unor principii de alimentație echilibrată, a unor obiceiuri legate de actul alimentației:
- consumați apa in cantitate suficientă (35ml/kg corp/zi)
- 3 mese pe zi, fără gustări intermediare
- acordați timp fiecărei mese, fiecărei etape, mestecați cu conștiinciozitate alimentele, preferabil consumați o singură proteină la o masă, fie că este de origine animală sau vegetală
- consumați legume și un fruct la fiecare masă, un măr in fiecare zi
- pe cât posibil folosiți produse “bio”, locale, din surse cunoscute
Alte recomandări practice?
- nu mâncați nimic cu cel puțin 2 ore înainte de culcare
- nu luați masa în fața televizorului sau a calculatorului
- respectați restricțiile alimentare pe care sănătatea voastră le poate impune (alergii, intoleranțe)
- implicarea tuturor membrilor familiei la aprovizionare, pregătirea și servirea mesei, alternarea atribuțiilor membrilor familiei la pregătirea și servirea mesei
- păstrarea unei atmosfere relaxate și plăcute în momentul servirii mesei
- socializarea in jurul mesei

- alocați cel puțin o jumătate de oră pe zi activităților în aer liber, plimbării de după masă
- încercați cel puțin o dată pe lună să ajungeți într-un loc unde se produce hrana la care aveți acces: gradină, fermă, gospodărie personală, pentru a înțelege și a respecta munca pe care o include fiecare bucățică din ceea ce ajunge în farfuria dumneavoastră
- respectați in egală măsură timpul de odihnă, dormiți minim 7 ore /noapte
- înlocuiți pe cât se poate utilizarea plasticului în bucătărie; la temperaturi crescute, și cantitatea de substanțe nocive eliberate este mai mare
- spălați cu conștiinciozitate fructele și legumele
- citiți cu atenție etichetele produselor de igienă personală folosite (săpunuri, creme, gel de duș, deodorant, cosmetice diverse) și folosiți-le pe cele care nu vă afectează sănătatea
- spălați produsele textile înainte de prima utilizare
- aerisiți și aspirați frecvent spațiul în care locuiți
- folosiți produse simple și eficiente pentru igiena locuinței: oțet, bicarbonat, zeamă de lămâie
- spălați frecvent jucăriile copiilor sau, dacă nu este posibil, lăsați-le la aerisit câteva zile înainte de utilizare

Video
Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/07/31/piramida-alimentara-in-romania/
Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat