Piramida alimentară în România

Bucataria s-a nascut la sat

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Interviu fulger cu Mihai Savu/ Acuarela Bistro

Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să...

Interviu fulger cu Ayfer Cadir/ Ou

Când era mică, Ayfer Cadir gătea cu noroi și frunze în curtea bunicilor, iar acum coace maritozzo la Ou în fiecare dimineață...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

Alimentele conțin ingrediente, majoritatea, importante pentru funcționarea organismului nostru. Fiecare nivel al piramidei alimentare general recomandate arată o grupă distinctă de alimente, cu conținut similar de nutrienți. Aceste grupe asigură diversificarea meniului. Alimentele de pe nivele diferite nu pot fi înlocuite unele cu altele: să lăsăm deoparte legumele, pentru a mânca mai multă carne? Nu merge. Cu cât este mai sus nivelul, cu atât trebuie să fie mai mici porțiile.

Nu fiți prea stricți!

Este vorba despre ajustarea obiceiurilor alimentare pe termen lung spre o alimentație sănătoasă, echilibrată și diversificată. Dar savoarea și apetitul nu trebuie să aibă de suferit. În cele din urmă, omul nu trăiește doar cu pâine.

Idee: fructele și legumele sunt sărace în calorii și se potrivesc cel mai bine ca garnituri la fiecare masă și ca gustări între mese.

Mancare sanatoasa

Principii de respectat pentru o alimentație sănătoasă

1PUŢIN ŞI SAVUROS

Dulciurile, sărăturile și alcoolul trebuie consumate doar în cantități mici.

2ZILNIC, CU MĂSURĂ

Uleiurile, grăsimile și nucile au grijă de aportul vital de acizi grași, precum și de vitamine și minerale.

3ZILNIC, ÎN CANTITATE SUFICIENTĂ

Produsele lactate, carnea, peștele, ouăle și tofu conțin proteine prețioase. De aceea, e important să consumați zilnic 3 porții de produse lactate și o porție de carne/pește/ouă/tofu etc. alternativ.

4FIECARE MASĂ PRINCIPALĂ ARE NEVOIE DE GARNITURĂ

Produsele din cereale, cartofii și legumele cu păstăi sunt furnizori de energie datorită carbohidraților pe care îi conțin. Cerealele integrale furnizează în plus multe fibre pozitive pentru metabolism și digestie. Trebuie să aveți 3 porții pe zi.

5DE 5 ORI PE ZI CÂTE O PORŢIE  

Dacă e posibil, consumați de trei ori pe zi legume și de două ori pe zi fructe de toate culorile și sub toate formele. Legumele și fructele de sezon oferă vitamine și minerale, fără a aduce în plus calorii suplimentare.

62 PÂNĂ LA 3 LITRI DE APĂ PE ZI

Băuturile neîndulcite, fără alcool, furnizează aportul optim de hidratare.

Video

Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/07/31/o-alimentatie-echilibrata-egal-sanatate/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This