Recomandări pentru cei cu restricții, intoleranțe și alergii

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

1 DELICIOS FĂRĂ LACTOZĂ

Persoanele cu intoleranță la lactoză resimt un disconfort când ingerează produsele lactate care conțin lactoză, deoarece le lipsește o enzimă, numită lactază, pentru a o putea digera. Din fericire, în zilele noastre este posibilă fabricarea de produse lactate fără lactoză.

Lactoza este conținută de laptele majorității mamiferelor, deci, și în laptele de oaie și capră. Astfel, cele mai multe produse lactate conțin lactoză și în cazul intoleranței trebuie alese cu precauție.

Pe de altă parte, există în comerț multe produse, în care lactoza este exclusă în timpul prelucrării. Acestea sunt marcate corespunzător pe pachet ca fiind fără lactoză.

În producția de alimente, lactoza este adesea adăugată și, de aceea, este conținută deseori de cârnați și preparate din carne, sosuri, supe instant și amestecuri de condimente. Dar acest lucru trebuie declarat clar pe ambalaj, astfel încât produsele care conțin lactoză să poată fi evitate atunci când mergeți la cumpărături.

Intoleranța se manifestă diferit la persoane diferite, fiind mai severă în unele cazuri. Este posibil în cazul unei intoleranțe ușoare să nu puteți bea lapte, dar să nu aveți probleme cu iaurtul, brânza și untul, care conțin mai puțină lactoză.

Nu toate produsele lactate conțin lactoză: brânzeturile tari și semi-tari conțin, datorită maturării, puțină lactoză sau chiar deloc, și de aceea sunt bine tolerate. Pentru multe persoane intolerante la lactoză, unele brânzeturi nu sunt o problemă. Și untul conține puțină lactoză, iar în funcție de manifestarea intoleranței nu trebuie renunțat la acesta. În rest, untul poate fi înlocuit în bucătărie cu alternative fără lactoză, de exemplu margarină vegetală.

De asemenea, în rețete, produsele lactate pot fi înlocuite ușor, de exemplu cu lapte, smântână și iaurt de soia și alte alternative precum lapte de ovăz sau migdale. Acestea se deosebesc din punct de vedere al gustului, dar au proprietăți asemănătoare.

Intoleranțele necesită o atenție deosebită la alimentație, dar nu sunt un motiv de îngrijorare. În cazul multor rețete și produse este posibilă evitarea factorului declanșator.

2SAVOARE FĂRĂ GLUTEN

În cazul intoleranței la gluten (sau boala celiacă), o alimentație consecventă fără gluten este imperios necesară – aceasta este posibilă cu ajutorul numeroaselor produse înlocuitoare și citirea cu atenție a listei ingredientelor. 

Persoanele cu boală celiacă nu tolerează nicio cereală care conține gluten, deoarece chiar și în cantități mici, componentele proteice din cereale, numite gluten, afectează mucoasa intestinului subțire. De aceea, trebuie să renunțe la cerealele care conțin gluten. Deoarece cerealele sunt utilizate în plus și în producția de alimente, trebuie o atenție deosebită la lista de ingrediente și declararea acestora.

Necesarul zilnic al organismului poate fi bine acoperit cu produse fără gluten. Orezul și cartofii au mulți carbohidrați, proteine se găsesc din plin în pește, carne, leguminoase cu păstăi, nuci, ou, tofu precum și în produsele lactate. Fibrele sunt livrate, de exemplu, din semințele de in și de pseudo-cereale precum quinoa sau amarant.

Cele mai multe băuturi alcoolice nu reprezintă o problemă pentru persoanele cu intoleranță la gluten. Vinul, de exemplu, nu conține gluten. Berea trebuie evitată, cu toate că între timp au apărut și variante fără gluten.

Vegan

3SĂ GĂTIM VEGAN (DE POST)

Bucătăria vegană oferă o diversitate surprinzătoare. Pentru bucătari curioși și inspirație proaspătă: merită să aruncați o privire în bucătăria vegană.

  • ALTERNATIVE PENTRU LAPTE

În zilele noastre, există pe piață o selecție impresionantă de băuturi din cereale precum lapte de soia, orez sau migdale, care aduc cu ele arome suplimentare. Laptele de ovăz este ideal pentru băuturi calde, deoarece nu se separă atunci când este încălzit. Laptele de migdale se pretează foarte bine pentru Muesli și pentru rețete la care aveți nevoie de o anumită onctuozitate. Laptele de soia se pretează excelent pentru deserturi și pentru copt.

  • ÎNLOCUITOR PENTRU SMÂNTÂNĂ

Dacă lăsați laptele de cocos în cutie peste noapte în frigider, crema se separă de apă. Partea cremoasă, care plutește deasupra poate fi „smântânită” și bătută spumă. Apa de cocos rămasă e potrivită pentru prepararea unui smoothie

Dacă lăsați caju peste noapte în apă, acestea se umflă și devin foarte moi. Astfel pot fi mixate apoi foarte ușor într-un fel de smântână. Scurgeți alunele caju și preparați-le la blender cu apă proaspătă în proporție de 2:1. Pentru a obține o smântână mai lichidă puneți mai multă apă.

  • ÎNLOCUITOR PENTRU OU

Indiferent dacă aveți nevoie de albuș pufos sau liant pentru copturi, efectul unui ou poate fi obținut și cu alte alimente. Aquafaba, sau apă de năut, este lichidul în care au stat boabele de năut în conservă. Aceasta poate fi bătută ca albușul și folosită în același scop.
Ca liant pentru prăjituri și deserturi se poate amesteca o lingură de semințe de in sau chia cu trei linguri de apă. Lăsați să se hidrateze un sfert de oră și apoi folosiți în loc de ou.
Mic dejun de duminică: pentru scrob fără ou, se potrivește tofu sau seitan sfărâmat, amestecat cu condimentele necesare.

  • ALTERNATIVE PENTRU CARNE

Bucătăria vegană se descurcă foarte bine fără carne. Lintea neagră are un gust plin, care se pretează foarte bine pentru paste bolognese fără carne sau chilli vegan.
Dacă o rețetă are nevoie de cuburi de bacon, de exemplu paste carbonara, se pot folosi roșii uscate tocate fin sau capere. Acestea înlocuiesc gustul sărat care ar fi fost adus de bacon.
Tofu este produs din lapte de soia, iar procesul se aseamănă cu producerea brânzei din lapte. În China tofu este inclus în meniul zilnic și este preparat foarte variat. Deoarece tofu nu are un gust propriu pregnant, poate fi condimentat cum doriți.

Seitanul este chiar mai asemănător decât tofu cu consistența cărnii. Este vorba despre gluten de grâu, care se obține printr-o preparare specială din făină și apă. Și seitanul este neutru ca gust și poate fi condimentat individual.

  • ÎNLOCUITOR PENTRU GELATINĂ

Agar-agar este obținut din alge și are proprietăți gelifiante optime. Este neutru ca gust și poate înlocui fără probleme gelatina.

Video

Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/07/31/piramida-alimentara-in-romania/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This