Cum preparăm efectiv mâncarea? (I)

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...
A tranșa

Prin tranșare bucata de carne, respectiv de pește, este împărțită în felii. Cu ajutorul cuțitului de tranșare carnea este tăiată în felii mai subțiri sau mai groase, bucăți mari sau mici, de-a curmezișul fibrei.

Tranșarea puiului de ogradă / de bătătură: mai întâi desfaceți pulpele de trunchi, apoi aripile. Împărțiți pulpele în pulpe superioare și inferioare. Tăiați pieptul pe lung până la os, apoi scoateți de pe os, mai întâi o parte, apoi și cealaltă. Tăiați apoi pieptul de-a curmezișul fibrei în felii de circa 1 cm grosime. Nu aruncați restul de carne de pe carcasă. Poate fi folosit pentru salată de pui sau supă.

A lega / a drege

Prin legare se înțelege îngroșarea sosurilor, pentru a le face păstoase și cremoase.
Cu făină (numit și „beurre manié”): frământați 1 lingură făină cu 1 lingură unt și puneți în sos în porții mici, până ajungeți la grosimea dorită. Lăsați să fiarbă înăbușit pentru a neutraliza gustul de făină.

Cu amidon alimentar (de exemplu amidon de porumb sau de cartofi): amestecați într-o cană cu lichid rece (de exemplu apă), apoi turnați în sosul fierbinte. Sosul trebuie să fiarbă înăbușit cel puțin 3 minute pentru ca amidonul să poată lega lichidul. 1 lingură de amidon de porumb leagă circa 3 dl de lichid. 

Minuturi / a prăji rapid

Asemănător cu procesul de prăjire, amestecând (vezi „a prăji rapid prin agitare – stir fry”) bucățile fragede de carne, pește sau bucățile mici de carne de pasăre sunt prăjite la foc iute, dar nu în wok, ci într-o tigaie plată. Acest tip de preparare se numește și „a la minute” și se referă la durata scurtă a procesului de prăjire.

A rumeni / a prăji

Carnea, carnea de pui, peștele sau legumele sunt prăjite la temperatură mare, uscată, într-o tigaie sau în cuptor. Astfel rezultă prin caramelizare o crustă brună aromată. În cazul cărnii, crusta menține sucurile din carne în interior și împiedică astfel uscarea acesteia. Prăjeala din tigaie formează baza pentru un sos fin, dacă este deglasată prin adăugarea de apă, supă sau vin (vezi „deglasare”). Este nevoie de o tigaie din fontă sau cu strat anti-aderent precum și de uleiuri rezistente la căldură care nu sunt presate la rece sau unt special pentru rumenire. Untul normal nu este potrivit, deoarece se arde prea repede. Este important ca tigaia să fie încălzită mai întâi goală, înainte să puneți uleiul sau untul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This