Cum preparăm efectiv mâncarea? (I)

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House
A tranșa

Prin tranșare bucata de carne, respectiv de pește, este împărțită în felii. Cu ajutorul cuțitului de tranșare carnea este tăiată în felii mai subțiri sau mai groase, bucăți mari sau mici, de-a curmezișul fibrei.

Tranșarea puiului de ogradă / de bătătură: mai întâi desfaceți pulpele de trunchi, apoi aripile. Împărțiți pulpele în pulpe superioare și inferioare. Tăiați pieptul pe lung până la os, apoi scoateți de pe os, mai întâi o parte, apoi și cealaltă. Tăiați apoi pieptul de-a curmezișul fibrei în felii de circa 1 cm grosime. Nu aruncați restul de carne de pe carcasă. Poate fi folosit pentru salată de pui sau supă.

A lega / a drege

Prin legare se înțelege îngroșarea sosurilor, pentru a le face păstoase și cremoase.
Cu făină (numit și „beurre manié”): frământați 1 lingură făină cu 1 lingură unt și puneți în sos în porții mici, până ajungeți la grosimea dorită. Lăsați să fiarbă înăbușit pentru a neutraliza gustul de făină.

Cu amidon alimentar (de exemplu amidon de porumb sau de cartofi): amestecați într-o cană cu lichid rece (de exemplu apă), apoi turnați în sosul fierbinte. Sosul trebuie să fiarbă înăbușit cel puțin 3 minute pentru ca amidonul să poată lega lichidul. 1 lingură de amidon de porumb leagă circa 3 dl de lichid. 

Minuturi / a prăji rapid

Asemănător cu procesul de prăjire, amestecând (vezi „a prăji rapid prin agitare – stir fry”) bucățile fragede de carne, pește sau bucățile mici de carne de pasăre sunt prăjite la foc iute, dar nu în wok, ci într-o tigaie plată. Acest tip de preparare se numește și „a la minute” și se referă la durata scurtă a procesului de prăjire.

A rumeni / a prăji

Carnea, carnea de pui, peștele sau legumele sunt prăjite la temperatură mare, uscată, într-o tigaie sau în cuptor. Astfel rezultă prin caramelizare o crustă brună aromată. În cazul cărnii, crusta menține sucurile din carne în interior și împiedică astfel uscarea acesteia. Prăjeala din tigaie formează baza pentru un sos fin, dacă este deglasată prin adăugarea de apă, supă sau vin (vezi „deglasare”). Este nevoie de o tigaie din fontă sau cu strat anti-aderent precum și de uleiuri rezistente la căldură care nu sunt presate la rece sau unt special pentru rumenire. Untul normal nu este potrivit, deoarece se arde prea repede. Este important ca tigaia să fie încălzită mai întâi goală, înainte să puneți uleiul sau untul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This