Cum să reduci risipa alimentară

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

În Transilvania există deja o bună practică legată de combaterea risipei alimentare: Food Waste Kombat din Cluj Napoca. De la ei am învățat diverse aspecte despre reducerea risipei alimentare. În plus ne-am gândit însă și la câteva recomandări legate de de ce să avem în casă și cum păstrăm. Enumerăm mai jos și alte câteva recomandări despre temele esențiale în această problematică.

✓Când faci cumpărături, fă-ți o listă și verifică perioada de valabilitate a produselor. Încearcă să cumperi cantități echivalente nevoilor pentru câteva zile.

✓ Evită promoțiile, mai ales la produse care nu se păstrează ușor sau pe care nu le consumi des.

✓ Cumpără produse care sunt marcate ca fiind reciclabile. Astfel, poți contribui la reciclarea selectivă.

✓ Alege produse organice provenite din ferme locale. Drumul lor de la producător la tine în farfurie este unul mai scurt și mai puțin poluant pentru mediu.

✓ Depozitează și congelează corect alimente. Aplica ceea ce ai învățat din acest ghid!

✓ Înainte să arunci, gândește-te mereu cum ai putea folosi alimentele rămase în urma unui prânz sau cină pentru rețete noi. Fii creativ!

✓ Gătește doar cât ai nevoie. Observă și evaluează corect porțiile de mâncare pe care le gătești. Se va micșora cantitatea de resturi de mâncare.

✓ Aplică metoda FIFO în frigider: First in, first out. Setează-ți frigiderul la 5 grade.

✓Donează mâncarea rămasă când pleci în vacanță: prietenilor, vecinilor, colegilor, sau celor care au nevoie.

✓La finalul evenimentelor în care se consumă preparate gătite, oferă invitaților mâncarea rămasă. Folosește aceeași metodă și când mănânci în oraș.

✓ Nu arunca uleiul gătit direct în chiuvetă – predă-l centrelor de colectare.

✓ Folosește compostiera pentru resturile organice și biodegradabile.

✓Donează surplusul de hrană organizațiilor non-profit sau direct oamenilor care au nevoie de ele.

Video

Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/08/03/ce-avem-in-casa-si-cum-pastram-in-frigider/

Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This