Cum să reduci risipa alimentară

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Interviu fulger cu Andrei Chelaru

Andrei Chelaru are o obsesie pentru pizza de când era mic și se uita la țestoasele ninja. Îi place să mănânce...

Interviu fulger cu Alexandru Dumitru/ Anika

Alexandru Dumitru a crescut la țară și voia să fie brutar mai ales pentru popularitatea de la magazinul din sat. A...

Interviu fulger cu Mădălina Șanta/ Szikra

Mădălina Santa investește multă pasiune, ambiție, nopți nedormite și ingrediente curate în preparatele de la Szikra. Citește multe cărți de gătit...

În Transilvania există deja o bună practică legată de combaterea risipei alimentare: Food Waste Kombat din Cluj Napoca. De la ei am învățat diverse aspecte despre reducerea risipei alimentare. În plus ne-am gândit însă și la câteva recomandări legate de de ce să avem în casă și cum păstrăm. Enumerăm mai jos și alte câteva recomandări despre temele esențiale în această problematică.

✓Când faci cumpărături, fă-ți o listă și verifică perioada de valabilitate a produselor. Încearcă să cumperi cantități echivalente nevoilor pentru câteva zile.

✓ Evită promoțiile, mai ales la produse care nu se păstrează ușor sau pe care nu le consumi des.

✓ Cumpără produse care sunt marcate ca fiind reciclabile. Astfel, poți contribui la reciclarea selectivă.

✓ Alege produse organice provenite din ferme locale. Drumul lor de la producător la tine în farfurie este unul mai scurt și mai puțin poluant pentru mediu.

✓ Depozitează și congelează corect alimente. Aplica ceea ce ai învățat din acest ghid!

✓ Înainte să arunci, gândește-te mereu cum ai putea folosi alimentele rămase în urma unui prânz sau cină pentru rețete noi. Fii creativ!

✓ Gătește doar cât ai nevoie. Observă și evaluează corect porțiile de mâncare pe care le gătești. Se va micșora cantitatea de resturi de mâncare.

✓ Aplică metoda FIFO în frigider: First in, first out. Setează-ți frigiderul la 5 grade.

✓Donează mâncarea rămasă când pleci în vacanță: prietenilor, vecinilor, colegilor, sau celor care au nevoie.

✓La finalul evenimentelor în care se consumă preparate gătite, oferă invitaților mâncarea rămasă. Folosește aceeași metodă și când mănânci în oraș.

✓ Nu arunca uleiul gătit direct în chiuvetă – predă-l centrelor de colectare.

✓ Folosește compostiera pentru resturile organice și biodegradabile.

✓Donează surplusul de hrană organizațiilor non-profit sau direct oamenilor care au nevoie de ele.

Video

Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/08/03/ce-avem-in-casa-si-cum-pastram-in-frigider/

Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This