În Transilvania există deja o bună practică legată de combaterea risipei alimentare: Food Waste Kombat din Cluj Napoca. De la ei am învățat diverse aspecte despre reducerea risipei alimentare. În plus ne-am gândit însă și la câteva recomandări legate de de ce să avem în casă și cum păstrăm. Enumerăm mai jos și alte câteva recomandări despre temele esențiale în această problematică.
✓Când faci cumpărături, fă-ți o listă și verifică perioada de valabilitate a produselor. Încearcă să cumperi cantități echivalente nevoilor pentru câteva zile.
✓ Evită promoțiile, mai ales la produse care nu se păstrează ușor sau pe care nu le consumi des.
✓ Cumpără produse care sunt marcate ca fiind reciclabile. Astfel, poți contribui la reciclarea selectivă.
✓ Alege produse organice provenite din ferme locale. Drumul lor de la producător la tine în farfurie este unul mai scurt și mai puțin poluant pentru mediu.
✓ Depozitează și congelează corect alimente. Aplica ceea ce ai învățat din acest ghid!
✓ Înainte să arunci, gândește-te mereu cum ai putea folosi alimentele rămase în urma unui prânz sau cină pentru rețete noi. Fii creativ!
✓ Gătește doar cât ai nevoie. Observă și evaluează corect porțiile de mâncare pe care le gătești. Se va micșora cantitatea de resturi de mâncare.
✓ Aplică metoda FIFO în frigider: First in, first out. Setează-ți frigiderul la 5 grade.
✓Donează mâncarea rămasă când pleci în vacanță: prietenilor, vecinilor, colegilor, sau celor care au nevoie.
✓La finalul evenimentelor în care se consumă preparate gătite, oferă invitaților mâncarea rămasă. Folosește aceeași metodă și când mănânci în oraș.
✓ Nu arunca uleiul gătit direct în chiuvetă – predă-l centrelor de colectare.
✓ Folosește compostiera pentru resturile organice și biodegradabile.
✓Donează surplusul de hrană organizațiilor non-profit sau direct oamenilor care au nevoie de ele.
Video
Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/08/03/ce-avem-in-casa-si-cum-pastram-in-frigider/
Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat