Cum să reduci risipa alimentară

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

În Transilvania există deja o bună practică legată de combaterea risipei alimentare: Food Waste Kombat din Cluj Napoca. De la ei am învățat diverse aspecte despre reducerea risipei alimentare. În plus ne-am gândit însă și la câteva recomandări legate de de ce să avem în casă și cum păstrăm. Enumerăm mai jos și alte câteva recomandări despre temele esențiale în această problematică.

✓Când faci cumpărături, fă-ți o listă și verifică perioada de valabilitate a produselor. Încearcă să cumperi cantități echivalente nevoilor pentru câteva zile.

✓ Evită promoțiile, mai ales la produse care nu se păstrează ușor sau pe care nu le consumi des.

✓ Cumpără produse care sunt marcate ca fiind reciclabile. Astfel, poți contribui la reciclarea selectivă.

✓ Alege produse organice provenite din ferme locale. Drumul lor de la producător la tine în farfurie este unul mai scurt și mai puțin poluant pentru mediu.

✓ Depozitează și congelează corect alimente. Aplica ceea ce ai învățat din acest ghid!

✓ Înainte să arunci, gândește-te mereu cum ai putea folosi alimentele rămase în urma unui prânz sau cină pentru rețete noi. Fii creativ!

✓ Gătește doar cât ai nevoie. Observă și evaluează corect porțiile de mâncare pe care le gătești. Se va micșora cantitatea de resturi de mâncare.

✓ Aplică metoda FIFO în frigider: First in, first out. Setează-ți frigiderul la 5 grade.

✓Donează mâncarea rămasă când pleci în vacanță: prietenilor, vecinilor, colegilor, sau celor care au nevoie.

✓La finalul evenimentelor în care se consumă preparate gătite, oferă invitaților mâncarea rămasă. Folosește aceeași metodă și când mănânci în oraș.

✓ Nu arunca uleiul gătit direct în chiuvetă – predă-l centrelor de colectare.

✓ Folosește compostiera pentru resturile organice și biodegradabile.

✓Donează surplusul de hrană organizațiilor non-profit sau direct oamenilor care au nevoie de ele.

Video

Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/08/03/ce-avem-in-casa-si-cum-pastram-in-frigider/

Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This