Gătești inteligent, arunci mai puțină mâncare

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Interviu fulger cu Andrei Chelaru

Andrei Chelaru are o obsesie pentru pizza de când era mic și se uita la țestoasele ninja. Îi place să mănânce...

Interviu fulger cu Alexandru Dumitru/ Anika

Alexandru Dumitru a crescut la țară și voia să fie brutar mai ales pentru popularitatea de la magazinul din sat. A...

Interviu fulger cu Mădălina Șanta/ Szikra

Mădălina Santa investește multă pasiune, ambiție, nopți nedormite și ingrediente curate în preparatele de la Szikra. Citește multe cărți de gătit...

„Pune-ți în farfurie numai cât poți să mănânci” – cei mai mulți dintre noi, de mici copii am învățat să nu risipim alimentele. O temă importantă, deoarece aproximativ o treime din toate alimentele produse se pierd undeva între câmp și farfurie. Cu puțină planificare și creativitate, putem evita și acasă ca alimentele să ajungă la gunoi.

CUMPĂRAŢI CHIBZUIT

Durabilitatea în bucătărie începe la magazin: cumpărați atâtea alimente câte vă sunt necesare. Multe dintre produse sunt oferite acum și în cantități mai mici pentru persoanele singure. În special, în cazul produselor care se alterează repede, ca pâinea, carnea proaspătă sau fructele, merită să planificați exact. Faceți-vă o listă de cumpărături. Astfel, veți fi mai puțin vulnerabil la cumpărături spontane (care nu reprezintă o nevoie reală). Nu mergeți flămând la cumpărături! În caz contrar, dintr-odată stomacul, și nu creierul, va avea un cuvânt de spus.

2PREPARAŢI MODERAT

Mai bine gătiți porții mai mici, în cazul în care nu planificați pentru următoarele zile. Atunci când vă serviți, aveți în vedere: mai bine suplimentați porția inițială, decât să aruncați la sfârșit jumătate de farfurie.

3GĂTIŢI CREATIV

Stabiliți o zi din săptămână ca „zi pentru resturi”. Faceți un „Tour de Frigo” și puneți pe masă ce se pretează din frigider și dulapul de bucătărie. Fiți creativ și completați rețetele clasice consacrate. Frigănele cu compot de fructe, orez cu mix de legume sau bucăți de brânză cu resturi de mezeluri: cu puțină imaginație, sigur veți reuși să puneți resturile pe masă într-un mod surprinzător.

4PĂSTRAŢI ORDINEA

Dacă păstrați alimentele în recipiente transparente, veți avea o vedere de ansamblu referitoare la ce mai aveți în materie de mâncare prin casă sau frigider. Aranjați-vă alimentele în frigider: ce este mai vechi, vine în față, alimentele proaspete puneți-le mai în spate (vezi Înțelege-ți frigiderul).

5FACEŢI SĂ DUREZE

Conservați alimentele înainte ca acestea să se altereze. Fructele coapte, de exemplu, pot fi transformate în compot. Sau le congelați tăiate mărunt și faceți mai târziu un milkshake, smoothie sau înghețată din ele. Și pâinea poate fi congelată și folosită mai târziu. Dacă o tăiați dinainte în felii, acestea pot fi dezghețate pe rând în prăjitor.

6NU ARUNCAŢI IMEDIAT

Un iaurt expirat nu trebuie aruncat imediat la gunoi. Cele mai multe produse rămân impecabile o perioadă de timp după expirarea termenului de valabilitate, dacă sunt păstrate corect. Fiți atent dacă sunt în regulă: mirosul, gustul și aspectul. În schimb, alimentele care au depășit data limită de consum (în special carnea de pasăre sau carnea tocată) nu mai trebuie mâncate. În acest caz, nu mai există siguranța alimentelor.

7DĂRUIŢI

Aveți prea multă mâncare acasă? Atunci împărțiți excesul cu ceilalți. Poate vecinii dumneavoastră se bucură de o farfurie de lasagna sau prietenii dumneavoastră de o felie de prăjitură.

Video

Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/08/01/cum-sa-reduci-risipa-alimentara/

Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This