1 STOC DE BAZĂ
Pentru toți cei care gătesc cu plăcere, este de folos să aibă întotdeauna câteva alimente în stoc. Astfel, pot să diversifice în mod creativ și sunt oricând pregătiți pentru o vizită spontană. Chiar și resturile pot fi folosite și readuse la viață.
2SE DEPOZITEAZĂ ÎN LOC USCAT
- sare, de exemplu: sare de Slănic Prahova (cele de Bazna, Praid și Tura nefiind comestibile)
- zahăr
- diverse paste, de exemplu: tăiței, spaghete etc.
- orez
- mălai de porumb
- leguminoase cu păstăi, de exemplu: linte, năut
- ciuperci uscate, de exemplu: zbârciogi, hribi
- fructe uscate, de exemplu: prune, mere, caise
- cartofi
- pesmet
- miere
- cafea
- ceai
- dulciuri, de exemplu: fursecuri, ciocolată
- gustări pentru aperitiv, de exemplu: fistic, arahide, saleuri
- fulgi de ovăz
- pudră de cacao
- praf de copt
3DELICATESE DIN CONSERVĂ ŞI BORCAN
- zacuște, gemuri, diverse conserve de legume
- roșii tăiate
- murături de toate felurile, de exemplu: castraveți murați
- jeleuri și dulcețuri
- siropuri
4GUSTUL CORECT
- bulion, de exemplu: bulion de legume, bulion de carne (vită, pasăre)
- oțet, de exemplu: oțet de mere, de vin alb, oțet de miere (mied)
- ulei, de exemplu: ulei de floarea soarelui, de rapiță, de nuci
- muștar, de exemplu: muștar fin, iute, cu boabe
- suc de roșii, ketchup
- condimente precum: sos de soia, alte sosuri artizanale
- selecție de condimente, de exemplu: piper, boia, nucșoară
5PROASPĂT PENTRU FIECARE ZI
- unt
- ouă
- smântână
- lapte
- legume
- fructe
- carne
6LA ÎNDEMÂNĂ ÎN CONGELATOR
- legume
- carne
- pește
- aluat
- fructe de pădure
- nuci
- brânză pentru ras
Video
Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/08/03/sfaturi-simple-de-pastrare-si-depozitare/
Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat