Informații despre alimente: Ce înseamnă aceste date?

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Interviu fulger cu Andrei Chelaru

Andrei Chelaru are o obsesie pentru pizza de când era mic și se uita la țestoasele ninja. Îi place să mănânce...

Interviu fulger cu Alexandru Dumitru/ Anika

Alexandru Dumitru a crescut la țară și voia să fie brutar mai ales pentru popularitatea de la magazinul din sat. A...

Interviu fulger cu Mădălina Șanta/ Szikra

Mădălina Santa investește multă pasiune, ambiție, nopți nedormite și ingrediente curate în preparatele de la Szikra. Citește multe cărți de gătit...
Termen de valabilitate

Acesta garantează că alimentul poate fi consumat în siguranță cel puțin până la data menționată (în cazul depozitării corespunzătoare și în ambalajul original închis). După această dată, alimentul nu este alterat sau necomestibil, dar producătorul nu mai acordă garanție pentru proprietățile tipice precum consistență, gust, miros sau culoare.

Data limită de consum

Toate alimentele care trebuie păstrate în congelator au o dată limită de consum. Acestea sunt produse ușor perisabile sau alimente sensibile din punct de vedere igienic. Data limită de consum indică până când poate fi consumat un aliment.

1 LOCUL PÂINII

Pâinea păstrată corect, rămâne proaspătă mai mult timp: fiecare tip de pâine trebuie abordat diferit. Pâinea albă este aproape tare a doua zi. Pe de altă parte, pâinea de secară rezistă cinci până la șapte zile. Ideal ar fi ca pâinea să se păstreze într-un loc bine aerisit, uscat – cel mai bine într-o cutie pentru pâine. Este important să nu mâncați pâine mucegăită. Nici animalele nu trebuie hrănite cu astfel de pâine, deoarece otrăvurile formate de mucegai pot dăuna sănătății. De aceea, aruncați întotdeauna pâinea mucegăită.

2 RĂMÂN PROASPETE ÎN FRIGIDER 1-2 ZILE

Ce facem cu ciupercile? Ciupercile proaspete și bureții se păstrează bine într-o pungă de hârtie în sertarul pentru legume al frigiderului. Astfel, ele își păstrează umiditatea și rămân proaspete una până la două zile. Ciupercile uscate au o valabilitate mai îndelungată și pot fi păstrate mai multe luni, bine închise, în dulapul de bucătărie. Aveți grijă la termenul de expirare de pe pachet.

3 GUSTUL NU SE DISCUTĂ

Salam și preparate din carne uscate la aer: salamul și jambonul uscate la aer rezistă și în afara frigiderului, dacă sunt protejate de umiditate. Cu cât stă agăţat mai mult, cu atât se întăreşte mai tare – unora le place aşa. Altora mai puţin. În general, preparatele din carne alterate sau mucegăite nu trebuie mâncate.

4 NU PUNEŢI ÎN FRIGIDER

Cartofi: le place într-un loc întunecat și uscat, cel mai bine la temperaturi între 8 și 10° C. În frigider este prea frig și umed pentru ei, de aceea cel mai bine le este în beci. Dar și un locușor răcoros, uscat din dulap este potrivit pentru câteva zile. Sub efectul luminii apar pete verzi care sunt otrăvitoare. De aceea tăiați-le complet împreună cu ochiurile și lăstarii. Cartofii noi se mențin proaspeți până la o săptămână, cei vechi chiar și până la două săptămâni. Sortați imediat cartofii putrezi, pentru ca putregaiul să nu se răspândească.

5UMEZEALA PĂSTREAZĂ PROSPEŢIMEA

Verdețurile tăiate își pierd repede aroma. În frigider rămân mai mult timp proaspete dacă sunt ținute într-un prosop de bucătărie sau hârtie umedă, care este pusă într-o pungă de plastic. Și mai mult rezistă dacă sunt congelate. Astfel, congelați verdețurile tăiate mărunt, amestecate cu puțin ulei, într-o formă pentru cuburi de gheață.

6NU TOATE FRUCTELE „SE SUPORTĂ ÎNTRE ELE”

Anumite fructe emană etilenă. Acest gaz natural cauzează ca alte fructe și legume sensibile la etilenă să se coacă mai repede sau să se strice. De aceea nu trebuie depozitate împreună.

Idee: Tomate verzi? Puneți-le împreună cu un măr. Aceste fructe emană etilenă: măr, pară, piersică, caisă, avocado, banană. Aceste fructe și legume sunt sensibile la etilenă: vânătă, castravete, morcov, salată, roșie, spanac, broccoli, mango, pepene galben, kiwi.

7ÎNŢELEGE-ŢI FRIGIDERUL

Avem câteva exemple de alimente care își au locul în frigider și locul ideal unde ar trebui să fie plasate pentru a rămâne proaspete cât mai mult timp.

LAPTE ŞI PRODUSE LACTATE

Laptele pasteurizat și produsele lactate trebuie puse întotdeauna în frigider. În cazul produselor nedesigilate, este valabil termenul de valabilitate, cele deschise rezistă una până la trei zile. Laptele UHT poate fi depozitat fără răcire opt până la doisprezece săptămâni. Odată desigilat, și acesta trebuie păstrat în frigider și trebuie consumat în termen de două-trei zile.

BRÂNZA

Acest produs este, de fapt, lapte făcut să reziste mai mult timp. Totuși, aceasta trebuie tratată cu grijă, pentru a rămâne gustoasă cât mai mult timp. Pentru ca brânza să nu se usuce, trebuie să fie împachetată. La brânza în bucăți, coaja protejează împotriva formării de mucegai, de aceea e indicat să fie păstrată. Dacă pe brânza ușor maturată și pe alte tipuri de brânză tare se formează mucegai, acesta poate fi curățat ușor. În cazul brânzeturilor cu mucegai nobil precum Camembert, Brie, Roquefort etc., culturile de mucegai sunt inofensive. Atenție la brânzeturile proaspete, brânză de vaci sau brânza feliată! Acestea trebuie aruncate dacă apare mucegaiul. Brânza poate fi congelată doar în anumite condiții.

OUĂ

Ouăle proaspete pot fi păstrate într-un mediu răcoros până la 20 de zile, dar acasă trebuie păstrate întotdeauna în frigider. Toate mâncărurile care conțin ouă crude, trebuie păstrate în frigider și consumate în termen de 24 de ore.

CARNE

Carnea proaspătă, carnea tocată, cârnații şi chiar și jambonul trebuie păstrate în frigider și trebuie consumate repede, cel târziu până la data limită de consum menționată. Carnea de pasăre crudă rezistă una-două zile în frigider, cea fiartă rezistă două-trei zile în frigider. Carnea poate fi păstrată în congelator una-trei luni. Dezghețați-o încet într-un vas acoperit în frigider și pregătiți-o în aceeași zi. Aveți grijă să nu picure pe celelalte alimente lichid rezultat din dezghețare.

PEŞTE

Peștele se alterează foarte ușor și, de aceea, trebuie ținut mereu în frigider, în cel mai răcoros loc. Cel mai bine transportați peștele într-o geantă frigorifică după ce l-ați cumpărat și consumați-l în aceeași zi. Peștele afumat rezistă una-două zile, iar cel congelat se poate consuma în termen de două-șase luni.

FRUCTE

Merele, perele, prunele, fructele de pădure, strugurii, cireșele, chiar și smochinele și kiwi, nectarinele și perjele rămân proaspete mai mult timp dacă sunt ținute în frigider. Fructele de pădure rămân proaspete una-două zile, fructele cu sâmburi (precum caisele) două-trei zile. Merele și perele pot rămâne proaspete până la zece zile.

LEGUME ŞI CIUPERCI

Cele mai multe feluri de legume trebuie ținute în sertarul pentru legume al frigiderului, unde există o umiditate ridicată a aerului, cu excepția acelora sensibile la frig. Legumele cu fruct precum vinetele, ardeii, roșiile, zucchini sau chiar și fasolea verde nu trebuie ținute în frigider. Ciupercile rezistă în frigider până la două zile.

FRIGIDERUL ARE ZONE DE RĂCIRE

FRIGIDER
+8° C – alimente preparate                                                   

+5° C – produse lactate, brânză, alimente preparate

+2° C – carne, cârnați, carne de pasăre, pește

+10° C – fructe, legume

UŞĂ

+10° C – ouă, unt

+8°C – sosuri, dulcețuri

+10° C – sticle cu băuturi, sosuri pentru salată, lapte

CONGELATOR

-18°C – carne, pește, legume, înghețată

Idee: pâinea și toastul pot fi congelate și la nevoie coapte din nou în cuptor sau prăjitor. Vezi Locul Pâinii și Faceți să dureze.

Video

Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This