Cum se depozitează alimentele, pentru ca acestea să rămână comestibile și să nu își piardă aroma? Se recomandă să aveți mereu în casă un stoc de alimente neperisabile.
1 VERIFICĂ CE ŞI CÂT MAI ESTE
În borcan: Cereale & co.
Închideți bine pachetele desigilate, de exemplu de orez, paste, cereale și leguminoase cu păstăi, dar și de faină, zahăr sau cafea sau transferați-le în cutii de stocare sau borcane. Astfel, conținutul rămâne uscat și apărat de dăunători mai mult timp. Puneți termenul de valabilitate și date despre preparare în borcan. Astfel veți avea o privire de ansamblu.
2PROTEJEAZĂ DE LUMINĂ ŞI PĂSTREAZĂ PROSPEŢIMEA
În cutia de metal: nuci și semințe.
În cazul nucilor și a semințelor, aveți grijă ca acestea să nu râncezească. De aceea, păstrați-le în recipiente bine închise, respectiv în ambalajul original. În acest caz, trebuie să fie conservate la loc întunecat, răcoros și uscat. Nucile pot fi și congelate – întregi sau măcinate.
3TERMEN DE VALABILITATE ÎNDELUNGAT
Doză și conserve: alimentele conservate în doze, precum ton, fasole sau boabe de porumb, rămân comestibile ani la rând.
4PERFECT PENTRU RESTURI DE MÂNCARE
Alimentele începute (de exemplu brânză) pot fi împachetate din nou cu folie transparentă. Și recipientele de plastic sunt foarte practice pentru păstrare. Este important ca alimentele să nu se usuce și să nu preia mirosuri din frigider.
5TOATE ORDONATE
Cutii pentru sare și condimente: sarea și condimentele pot fi depozitate foarte bine într-un recipient bine închis, într-un loc uscat și ferit de lumină. Cel mai bine se păstrează într-o cutie pentru condimente și nu deasupra hotei – astfel, nu vor face cocoloașe. Condimentele și verdețurile ca pătrunjelul, arpagicul sau mărarul pot fi congelate.
6CUNOSCUT DIN BUCĂTĂRIA BUNICII
Borcan pentru conserve, dulcețuri și compoturi: dulcețurile făcute în casă pot fi păstrate un an de zile. Compotul rezistă trei până la patru săptămâni în frigider și chiar și borcanele deschise de dulceață, jeleu sau compot rezistă, în frigider, mai multe săptămâni. Borcanele de dulceață deschise se alterează mai greu, dacă se consumă din ele cu o lingură curată, de fiecare dată.
Video
Citește și https://bucatedeprinsate.ro/2020/08/03/informatii-despre-alimente-ce-inseamna-aceste-date/
Foto: Ștefan Vartolomei pentru Imbold Nativ, festival de gastronomie la sat