Rețetă de Alexandra Bujeniță și Andrei Toader – Acuarela Bistro
Ingrediente pentru o tartă/ 8 felii
Pentru aluat
150 g făină
100 g mălai grișat
125 g unt 80 % grăsime
1 ou (doar gălbenușul)
un praf de sare
50 ml apă
Pentru umplutură
1.5 kg sfeclă
100-150 gr miere în funcție de dulceața sfeclei
zeama de la o jumătate de lămâie
1 gălbenuș pentru uns
Lichior soc 50 ml
Lime și maghiran pentru servire
Indicații
1Amestecați făina, mălaiul, sarea cu untul rece și zdrobiți bine până devine un aluat fărâmicios. Adăugați gălbenușul și apa și amestecați până se formează aluatul. Apoi îl frământați bine pentru a se incorpora tot untul în făină. Aluatul trebuie lăsat la frigider jumătate de oră să se întărească puțin.
2În acest timp, pregătiți umplutura. Dați prin răzătoare sfecla, o puneți la foc mic într-o tigaie și când începe să fiarbă adăugați lichiorul de soc și sucul de lămâie și o lăsați să fiarbă bine până se înmoaie. Adăugați mierea și amestecați bine, gustați pentru a verifica textura sfeclei, opriți focul.
3Păstrați mai puțin de un sfert din aluat pentru fâșiile de deasupra tartei. Întindeți foaia cu multă răbdare (se fărâmițează foarte repede, dar este normal din cauza conținutului mare de unt) și o puneți în tava unsă cu unt. Perforați aluatul cu o furculiță și băgați la cuptor 180 C, 20 minute.
4Întindeți aluatul rămas și tăiați fâșii subțiri. Scoateți aluatul din cuptor, puneți umplutura, adăugați fâșiile deasupra pe care le ungeți cu gălbenuș de ou și mai lăsați la cuptor 10-15 minute până se rumenește.
O felie de tartă se servește cu jumătate de lime stors și frunze de maghiran proaspăt presărate pe toată suprafața.
