Tartă de mălai cu sfeclă, lime și maghiran

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Rețetă de Alexandra Bujeniță și Andrei Toader – Acuarela Bistro

Ingrediente pentru o tartă/ 8 felii

Pentru aluat

150 g făină

100 g mălai grișat

125 g unt 80 % grăsime

1 ou (doar gălbenușul)

un praf de sare

50 ml apă

Pentru umplutură

1.5 kg sfeclă

100-150 gr miere în funcție de dulceața sfeclei

zeama de la o jumătate de lămâie

1 gălbenuș pentru uns          

Lichior soc 50 ml

Lime și maghiran pentru servire

Indicații

1Amestecați făina, mălaiul, sarea cu untul rece și zdrobiți bine până devine un aluat fărâmicios. Adăugați gălbenușul și apa și amestecați până se formează aluatul. Apoi îl frământați bine pentru a se incorpora tot untul în făină. Aluatul trebuie lăsat la frigider jumătate de oră să se întărească puțin.

2În acest timp, pregătiți umplutura. Dați prin răzătoare sfecla, o puneți la foc mic într-o tigaie și când începe să fiarbă adăugați lichiorul de soc și sucul de lămâie și o lăsați să fiarbă bine până se înmoaie. Adăugați mierea și amestecați bine, gustați pentru a verifica textura sfeclei, opriți focul.

3Păstrați mai puțin de un sfert din aluat pentru fâșiile de deasupra tartei. Întindeți foaia cu multă răbdare (se fărâmițează foarte repede, dar este normal din cauza conținutului mare de unt) și o puneți în tava unsă cu unt. Perforați aluatul cu o furculiță și băgați la cuptor 180 C, 20 minute.

4Întindeți aluatul rămas și tăiați fâșii subțiri. Scoateți aluatul din cuptor, puneți umplutura, adăugați fâșiile deasupra pe care le ungeți cu gălbenuș de ou și mai lăsați la cuptor 10-15 minute până se rumenește.

O felie de tartă se servește cu jumătate de lime stors și frunze de maghiran proaspăt presărate pe toată suprafața.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This