Trei exemple de design contemporan transilvănean

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Ayfer Cadir/ Ou

Când era mică, Ayfer Cadir gătea cu noroi și frunze în curtea bunicilor, iar acum coace maritozzo la Ou în fiecare dimineață...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Satul Viscri are cele mai multe case săsești care au trecut printr-un proces atent de restaurare cu meșteri locali, astfel încât să fie păstrate caracteristicile tradiționale ale caselor. Trei dintre cele mai frumoase camere de oaspeți din Viscri ne împărtășesc din minuțiozitatea unei astfel de amenajări.

1. Camera Verde-Pădure – Verde de Viscri

Oază de liniște, camera Verde-Pădure este alegerea unui cuplu care-și dorește să se reconecteze. În cameră găsiți tot ce aveți nevoie pentru relaxare. Patul dublu matrimonial este perfect pentru un somn odihnitor iar noptierele vă servesc pentru detaliile de care aveți nevoie cât timp petrecți timpul la Verde de Viscri.

De altfel, în cameră veți găsi și o masă cu 2 scaune și o ladă tradițională, pentru accentul de autenticitate. Toate camerele au baie proprie cu duș și toate produsele utile pentru a vă simți ca acasă: prosoape, gel de duș, șampon, săpun. Și pentru că Viscri este locul liniștii și-al bucuriei, camerele nu sunt dotate cu televizor (pentru relaxare la superlativ), dar vă oferă acces la internet wi-fi.
În cameră veți găsi:

  • pat dublu
  • masă cu două scaune
  • ladă de zestre tradițional săsească
  • baie proprie cu duș
  • esențiale (prosoape, gel de duș, săpun)
  • wi-fi nelimitat
Verde de Viscri

Casa Verde de Viscri nu e mare. Nici mică. Poate cuprinde laolaltă toți oamenii buni care se vor împreună, cu toată bucuria lor. Oricare dintre camere poate găzdui și un cuplu romantic dornic de evadarea din rutină. În total, la Verde de Viscri avem 4 camere. Două dintre ele la parter, duble, generoase și primitoare, una la etaj asemenea, ba pe deasupra cu porție dublă de soare și un apartament pentru fericiții care se bucură de familii mari. La Verde de Viscri vă puteți auzi bătăile inimii, vă puteți plimba desculți prin iarbă vara ori puteți să vă întreceți iarna cu săniile trase de cai. Casa Verde de Viscri poate găzdui 10 oaspeți o dată, cu 6 locuri în cele 3 camere duble (cu pat dublu) și 4 locuri în apartamentul compus din două încăperi – una cu un pat dublu și una cu două paturi single. 

Sursa: Verde de Viscri

2. Camera din Nuc – Șura nouă de la Viscri 32

Amenajarea Camerei din Nuc din Șura nouă de la Viscri 32 s-a bazat pe două idei centrale: integrarea în spațiul autentic al satului și menținerea unei atmosfere cât mai apropiate de o noapte petrecută în șură. Învelitoarea exterioară a acoperișului este dublată la interior tot cu țiglă ceramică veche, aspectul fiind identic cu cel al unei șuri tradiționale.

În holuri și în băi ventilarea si iluminatul natural se fac prin geamuri mascate de țiglă tip solzi din sticlă, în așa fel încât textura exterioară a acoperișului se desfașoară unitar. Geamurile mari din podul șurii sunt obturate parțial de obloane din scândură uscată la soare. Spre răsărit, vederea este filtrată de crengile unui nuc bătrân iar spre apus se îndreaptă spre textura acoperișului de la șura veche.

Șura nouă de la Viscri 32 este o reconstrucție și o reconversie a unui imobil folosit de sași pentru a depozita fân și pentru animale. Exteriorul păstrează aproape intact aspectul original, singurele modificări fiind un horn și decupajele în pereții de lemn pentru ferestre și uși. Interiorul în schimb cuprinde 3 spații de locuit și 2 spații tehnice care cuprind mai multe elemente de design inspirate de patrimoniul material transilvănean: cahle pictate de la Teracota Mediaș, grinzi cioplite, cărămidă manuală pentru pardoseală și horn. Arhitectul Cristi Kiss a propus un o soluție pentru acoperiș cu rând dublu de țiglă ceramică tip “solzi” care păstrează senzația de pod de șură cu structură aparentă.

Sura noua

Sursa: Viscri 32

3. Camera nr. 8 Viscri 125

Camera nr. 8 este una dintre camerele care păstrează cel mai mult din atmosfera caselor săsești de odinioară, cu sobă de teracotă pictată manual, dușumele, uși și mobilier originale. Iar camera vechiului cuptor, prăbușit în timp, care avea acces din casă, a fost transformată într-o baie spațioasă, cu o cadă zidită și tencuită cu tadelakt – un material natural folosită pentru hammamurile din Orient.

Fiecare casă săsească din sat obișnuia să fie continuată cu mai multe anexe care erau esențiale pentru bunăstarea familiei: Șopul, unde era parcată căruța și se depunea lemnul pentru iarnă, un spațiu de depozitare a cerealelor și unul sau mai multe grajduri, în funcție de averea familiei. Mansarda era locul unde se păstra grâul și porumbul peste iarnă.

Menținând distribuția originală a spațiului, am transformat aceste anexe și mansarda în 6 camere confortabile, fiecare cu baie privată, unde puteți obține o senzație a acelor vremuri vechi cu ritm lent, bucurându-vă în același timp de confortul modernității. Iar cele 2 case de la strada au fost renovate cu grijă, păstrând cât mai mult din elementele originale.

Sursa: Viscri 125

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Interviu fulger cu Mihai Savu/ Acuarela Bistro

Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Interviu fulger cu Mihai Savu/ Acuarela Bistro

Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This