Ne plimbăm cu imaginile în Saschiz, o comună micuță aflată pe dealurile mureșene între Brașov și Sighișoara, cu aer medieval care, de demult, concura cu Sighișoara ca frumusețe și bogăție.
Saschizul a rămas bogat în bresle meșteșugărești ca pe vremuri, aici au loc numeroase ateliere: printre care atelierul de tâmplărie la Charlie Dalmasso „fost țăran francez, acum țăran român”, cum îi place să se prezinte; ateliere de ceramică realizate de Fundația Adept care lucrează la restabilirea vechiului centru de ceramică din Saschiz, renumit pentru culoarea sa albastră încă din 1700, prin formarea unor tineri din zona Satelor Săsești în tehnicile olăritului și multe altele.
Tot în Saschiz la nr. 354, poți gusta unele dintre cele mai bune dulcețuri și sosuri din fructe din zonă la Pivnița Bunicii: gem de rabarbăr, dulceață de trandafiri, sosuri din prune, caise, gutui, siropuri, murături.Tot aici se prepară ginul din flori de soc și boabe de ienupăr Kaspers, noua băutură spirtoasă artizanală din Saschiz.
La numărul 302, lângă Biserica Fortificată, se află o căsuță de turtă dulce unde miroase a cold brew proaspăt și a prăjitură cu rubarbăr. Hadrian și Marianne locuiesc aici de 4 ani împreună cu fiul lor și au una dintre cele mai faine ceainării din Transilvania – Ceainăria Tei.
Bucate de prin sate prezintă o documentare video a satului Saschiz și este concentrat pe promovarea identității locale, regionale și naționale ca parte a patrimoniului cultural imaterial.
Imagini video: conținut original video https://bucatedeprinsate.ro/
O poveste din Saschiz puteți citi aici: https://bucatedeprinsate.ro/2020/06/19/interviu-hadrian-morar-viata-sociala-este-inca-un-motiv-pentru-care-am-ales-saschizul/