Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House
Pentru blat 7 gălbenușuri 18 linguri de zahăr 200g unt gras (peste 80%) la temperatura camerei 250g faină 1 vârf de cuțit praf de copt 1 praf de sare aproximativ 10 tulpini rabarbăr curățat și tăiat cuburi mai mari Pentru spumă 7 albușuri 350g zahăr 1 praf de sare |
Indicații
Blat:
1 Se bat bine gălbenușurile cu zahăarul și cu praful de sare. Se adaugă untul.
2Când untul e incorportat, se adaugă făina și praful de copt și se amestecă până se omogenizează.
3Se pune în tavă, se adaugă deasupra rabarbărul și se coace pe jumătate la 170 grade celsius (cam 20-25 min).
4Se scoate din cuptor și se lasă la odihnit până se bate spuma.
Spuma:
1Se bat cele 7 albușuri cu praful de sare.
2Când sunt tari se adaugă progresiv zahărul și se bat până se dizolvă zahărul complet.
3Se întinde peste prajitură și se bagă din nou la cuptor la 170 g până ce spuma crește și se întărește deasupra (cam 20 min).
4 Nu se deschide cuptorul până nu e gata fiindca o sa cadă spuma!

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate”- ediția a II-a editată în 2020 cu sprijinul Admnistrației Fondului Cultural Național. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.