Varză-n vin, cu nuci și piftele de cartofi cu ceapă

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House

Ingrediente pentru varză – 10 porții

  • 1 varză albă și 1 varză roșie
  • 2 cepe, 1 ardei capia, 3 mere
  • 100g nuci
  • 3-4 linguri de ulei 200ml vin
  • 1 lingură miere
  • 1 legatură cimbru sare, piper

Ingrediente pentru piftele

  • 1kg cartofi , 1 ceapă medie
  • 3 ouă și 1 lingură de făină integrală
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de boia dulce (10g)
  • sare, piper
  • pesmet 100g și ulei pentru prăjit (opțional se poate adăuga brânză de burduf)

Indicații

Pentru varză:

1 Se călește ceapa cu ardeiul.

2Se adaugă varza tăiată mărunt și legătura de cimbru, sare și piper.

3Se adaugă apă, dacă varza nu lasă suficientă.

4Când varza este înăbușită, se adaugă merele rase, nucile, mierea și vinul și se mai lasă pe foc 5 minute. Se poate servi cu smântână sau iaurt.

Pentru piftele:

1Se fierb cartofii și se răzuiesc.

2Se călesc ceapa și cei 2 căței de usturoi cu boiaua și se adaugă peste cartofii rași.

3Se adaugă cele 3 ouă și lingura de făină, sare, piper și pătrunjelul tocat.

4 Se omogenizează, se fac “piftelele” în palmă, se dau prin pesmet și se pun la prăjit.

Varza-in-vin-Mara

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate”- ediția a II-a editată în 2020 cu sprijinul Admnistrației Fondului Cultural Național. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This