Varză-n vin, cu nuci și piftele de cartofi cu ceapă

Bucataria s-a nascut la sat

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Interviu fulger cu Mihai Savu/ Acuarela Bistro

Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să...

Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House

Ingrediente pentru varză – 10 porții

  • 1 varză albă și 1 varză roșie
  • 2 cepe, 1 ardei capia, 3 mere
  • 100g nuci
  • 3-4 linguri de ulei 200ml vin
  • 1 lingură miere
  • 1 legatură cimbru sare, piper

Ingrediente pentru piftele

  • 1kg cartofi , 1 ceapă medie
  • 3 ouă și 1 lingură de făină integrală
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de boia dulce (10g)
  • sare, piper
  • pesmet 100g și ulei pentru prăjit (opțional se poate adăuga brânză de burduf)

Indicații

Pentru varză:

1 Se călește ceapa cu ardeiul.

2Se adaugă varza tăiată mărunt și legătura de cimbru, sare și piper.

3Se adaugă apă, dacă varza nu lasă suficientă.

4Când varza este înăbușită, se adaugă merele rase, nucile, mierea și vinul și se mai lasă pe foc 5 minute. Se poate servi cu smântână sau iaurt.

Pentru piftele:

1Se fierb cartofii și se răzuiesc.

2Se călesc ceapa și cei 2 căței de usturoi cu boiaua și se adaugă peste cartofii rași.

3Se adaugă cele 3 ouă și lingura de făină, sare, piper și pătrunjelul tocat.

4 Se omogenizează, se fac “piftelele” în palmă, se dau prin pesmet și se pun la prăjit.

Varza-in-vin-Mara

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate”- ediția a II-a editată în 2020 cu sprijinul Admnistrației Fondului Cultural Național. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This