Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House
Ingrediente pentru varză – 10 porții
- 1 varză albă și 1 varză roșie
- 2 cepe, 1 ardei capia, 3 mere
- 100g nuci
- 3-4 linguri de ulei 200ml vin
- 1 lingură miere
- 1 legatură cimbru sare, piper
Ingrediente pentru piftele
- 1kg cartofi , 1 ceapă medie
- 3 ouă și 1 lingură de făină integrală
- 1 legătură pătrunjel verde
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură de boia dulce (10g)
- sare, piper
- pesmet 100g și ulei pentru prăjit (opțional se poate adăuga brânză de burduf)
Indicații
Pentru varză:
1 Se călește ceapa cu ardeiul.
2Se adaugă varza tăiată mărunt și legătura de cimbru, sare și piper.
3Se adaugă apă, dacă varza nu lasă suficientă.
4Când varza este înăbușită, se adaugă merele rase, nucile, mierea și vinul și se mai lasă pe foc 5 minute. Se poate servi cu smântână sau iaurt.
Pentru piftele:
1Se fierb cartofii și se răzuiesc.
2Se călesc ceapa și cei 2 căței de usturoi cu boiaua și se adaugă peste cartofii rași.
3Se adaugă cele 3 ouă și lingura de făină, sare, piper și pătrunjelul tocat.
4 Se omogenizează, se fac “piftelele” în palmă, se dau prin pesmet și se pun la prăjit.
Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate”- ediția a II-a editată în 2020 cu sprijinul Admnistrației Fondului Cultural Național. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.