Varză-n vin, cu nuci și piftele de cartofi cu ceapă

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Ayfer Cadir/ Ou

Când era mică, Ayfer Cadir gătea cu noroi și frunze în curtea bunicilor, iar acum coace maritozzo la Ou în fiecare dimineață...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House

Ingrediente pentru varză – 10 porții

  • 1 varză albă și 1 varză roșie
  • 2 cepe, 1 ardei capia, 3 mere
  • 100g nuci
  • 3-4 linguri de ulei 200ml vin
  • 1 lingură miere
  • 1 legatură cimbru sare, piper

Ingrediente pentru piftele

  • 1kg cartofi , 1 ceapă medie
  • 3 ouă și 1 lingură de făină integrală
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de boia dulce (10g)
  • sare, piper
  • pesmet 100g și ulei pentru prăjit (opțional se poate adăuga brânză de burduf)

Indicații

Pentru varză:

1 Se călește ceapa cu ardeiul.

2Se adaugă varza tăiată mărunt și legătura de cimbru, sare și piper.

3Se adaugă apă, dacă varza nu lasă suficientă.

4Când varza este înăbușită, se adaugă merele rase, nucile, mierea și vinul și se mai lasă pe foc 5 minute. Se poate servi cu smântână sau iaurt.

Pentru piftele:

1Se fierb cartofii și se răzuiesc.

2Se călesc ceapa și cei 2 căței de usturoi cu boiaua și se adaugă peste cartofii rași.

3Se adaugă cele 3 ouă și lingura de făină, sare, piper și pătrunjelul tocat.

4 Se omogenizează, se fac “piftelele” în palmă, se dau prin pesmet și se pun la prăjit.

Varza-in-vin-Mara

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate”- ediția a II-a editată în 2020 cu sprijinul Admnistrației Fondului Cultural Național. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Interviu fulger cu Mihai Savu/ Acuarela Bistro

Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Interviu fulger cu Mihai Savu/ Acuarela Bistro

Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This