Lucicoș / Lucskos

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Ayfer Cadir/ Ou

Când era mică, Ayfer Cadir gătea cu noroi și frunze în curtea bunicilor, iar acum coace maritozzo la Ou în fiecare dimineață...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House

Ciorbă ardelenească de origine ungurească din varză cu afumatură, ceva între ciorbă și tocană, foarte deasă și consistentă. Numele de „lucskos kaposzta” s-ar traduce ca „varză alunecoasă, varză care înoată în lichid, varză care băltește” . Ideal e să o gătim, ca pe toate zămurile, la oală mare. 

Ingrediente – pentru cam 30 de meseni:

  • 2 verze medii
  • 1 ciolan de cam jumătate de kg 300g slănină
  • 5-6 litri de apă
  • 2 cepe medii
  • 3 ardei roșii
  • 3 morcovi
  • 4 roșii decojite
  • 100ml oțet
  • *opțional: chimen
  • pătrunjel rădăcină – 1 buc.
  • o legătură de mărar proaspăt, un buchețel de cimbru uscat, 10g boia dulce
  • 15g piper și 50g sare
  • pentru dresătură:
  • 100g smântână grasă
  • 1 lingură de făină și 1 ou 

Indicații

1Se fierbe ciolanul până dă în clocot. Se călesc legumele cu puțină boia.

2Se spală ciolanul, se adaugă peste legume și se pune la fiert în 5-6 litri de apă cu slănina tocană mare și rădăcina de pătrunjel. Fierbem totul cam jumătate de oră și adaugăm varza tocată mediu

3Fierbem zama încă un ceas, adăugăm sarea, piperul, cimbrul și oțetul. Adaugăm dresătură făcută cu 1 gălbenuș, 1 lingură de făină și smântâna grasă. 

4Adaugăm mărarul tocat la final și o servim cu chipsuri de mămăligă sau pâine de casă.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate”- ediția a II-a editată în 2020 cu sprijinul Admnistrației Fondului Cultural Național. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Interviu fulger cu Mihai Savu/ Acuarela Bistro

Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Interviu fulger cu Mihai Savu/ Acuarela Bistro

Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This