Lucicoș / Lucskos

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House

Ciorbă ardelenească de origine ungurească din varză cu afumatură, ceva între ciorbă și tocană, foarte deasă și consistentă. Numele de „lucskos kaposzta” s-ar traduce ca „varză alunecoasă, varză care înoată în lichid, varză care băltește” . Ideal e să o gătim, ca pe toate zămurile, la oală mare. 

Ingrediente – pentru cam 30 de meseni:

  • 2 verze medii
  • 1 ciolan de cam jumătate de kg 300g slănină
  • 5-6 litri de apă
  • 2 cepe medii
  • 3 ardei roșii
  • 3 morcovi
  • 4 roșii decojite
  • 100ml oțet
  • *opțional: chimen
  • pătrunjel rădăcină – 1 buc.
  • o legătură de mărar proaspăt, un buchețel de cimbru uscat, 10g boia dulce
  • 15g piper și 50g sare
  • pentru dresătură:
  • 100g smântână grasă
  • 1 lingură de făină și 1 ou 

Indicații

1Se fierbe ciolanul până dă în clocot. Se călesc legumele cu puțină boia.

2Se spală ciolanul, se adaugă peste legume și se pune la fiert în 5-6 litri de apă cu slănina tocană mare și rădăcina de pătrunjel. Fierbem totul cam jumătate de oră și adaugăm varza tocată mediu

3Fierbem zama încă un ceas, adăugăm sarea, piperul, cimbrul și oțetul. Adaugăm dresătură făcută cu 1 gălbenuș, 1 lingură de făină și smântâna grasă. 

4Adaugăm mărarul tocat la final și o servim cu chipsuri de mămăligă sau pâine de casă.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate”- ediția a II-a editată în 2020 cu sprijinul Admnistrației Fondului Cultural Național. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This