Lucicoș / Lucskos

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House

Ciorbă ardelenească de origine ungurească din varză cu afumatură, ceva între ciorbă și tocană, foarte deasă și consistentă. Numele de „lucskos kaposzta” s-ar traduce ca „varză alunecoasă, varză care înoată în lichid, varză care băltește” . Ideal e să o gătim, ca pe toate zămurile, la oală mare. 

Ingrediente – pentru cam 30 de meseni:

  • 2 verze medii
  • 1 ciolan de cam jumătate de kg 300g slănină
  • 5-6 litri de apă
  • 2 cepe medii
  • 3 ardei roșii
  • 3 morcovi
  • 4 roșii decojite
  • 100ml oțet
  • *opțional: chimen
  • pătrunjel rădăcină – 1 buc.
  • o legătură de mărar proaspăt, un buchețel de cimbru uscat, 10g boia dulce
  • 15g piper și 50g sare
  • pentru dresătură:
  • 100g smântână grasă
  • 1 lingură de făină și 1 ou 

Indicații

1Se fierbe ciolanul până dă în clocot. Se călesc legumele cu puțină boia.

2Se spală ciolanul, se adaugă peste legume și se pune la fiert în 5-6 litri de apă cu slănina tocană mare și rădăcina de pătrunjel. Fierbem totul cam jumătate de oră și adaugăm varza tocată mediu

3Fierbem zama încă un ceas, adăugăm sarea, piperul, cimbrul și oțetul. Adaugăm dresătură făcută cu 1 gălbenuș, 1 lingură de făină și smântâna grasă. 

4Adaugăm mărarul tocat la final și o servim cu chipsuri de mămăligă sau pâine de casă.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate”- ediția a II-a editată în 2020 cu sprijinul Admnistrației Fondului Cultural Național. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This