Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House
Ciorbă ardelenească de origine ungurească din varză cu afumatură, ceva între ciorbă și tocană, foarte deasă și consistentă. Numele de „lucskos kaposzta” s-ar traduce ca „varză alunecoasă, varză care înoată în lichid, varză care băltește” . Ideal e să o gătim, ca pe toate zămurile, la oală mare.
Ingrediente – pentru cam 30 de meseni:
- 2 verze medii
- 1 ciolan de cam jumătate de kg 300g slănină
- 5-6 litri de apă
- 2 cepe medii
- 3 ardei roșii
- 3 morcovi
- 4 roșii decojite
- 100ml oțet
- *opțional: chimen
- pătrunjel rădăcină – 1 buc.
- o legătură de mărar proaspăt, un buchețel de cimbru uscat, 10g boia dulce
- 15g piper și 50g sare
- pentru dresătură:
- 100g smântână grasă
- 1 lingură de făină și 1 ou
Indicații
1Se fierbe ciolanul până dă în clocot. Se călesc legumele cu puțină boia.
2Se spală ciolanul, se adaugă peste legume și se pune la fiert în 5-6 litri de apă cu slănina tocană mare și rădăcina de pătrunjel. Fierbem totul cam jumătate de oră și adaugăm varza tocată mediu
3Fierbem zama încă un ceas, adăugăm sarea, piperul, cimbrul și oțetul. Adaugăm dresătură făcută cu 1 gălbenuș, 1 lingură de făină și smântâna grasă.
4Adaugăm mărarul tocat la final și o servim cu chipsuri de mămăligă sau pâine de casă.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate”- ediția a II-a editată în 2020 cu sprijinul Admnistrației Fondului Cultural Național. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.