La ce te gândești când spui că vrei să mănânci ceva? Melinda Teohari, bucătar și owner la Paninaro și asociată la Soro.lume, ar spune orice, mai ales când are cartofi prăjiți cu cârnați, telemea, ceapă verde și roșii de grădină sau când e frigiderul plin de răcituri, piroște, coleșă cu brânză și slănină prăjită. Un interviu-fulger despre un bucătar care și-a dorit să fie musafir, iar acum gătește la Paninaro și așteaptă ea musafirii la masă.
Ce voiai să fii când erai mică?
Mereu glumeam că atunci când o să fiu mare vreau să mă fac musafir, să merg în vizită și să mănânc. Musafir nu sunt mai deloc, dar am făcut un restaurant unde sa mănânc ce-mi place și să îmi aduc aminte de bunicile mele și de mama mea. Dar dacă aveți prea multă mâncare prin casă și duceți lipsă de musafiri eu sunt omul vostru. Nu vin cu mâna goală, vin cu burta goală.

Când a apărut pasiunea pentru gătit?
Când l-am cunoscut pe Teo. Sigur exista în stare latentă când mă punea mama la curățat legume pentru ciorbă și îmi zdreleam degetele pe răzătoare. Dar de gătit m-am apucat acum vreo 10 ani când mi-am cunoscut actualul soț. M-a certat mama că nu-s capabilă să fac de mâncare la bărbat. Așa mi-am dat seama că locul meu e la cratiță. Dacă nu-mi fac de treabă, mănânc rahat pe net și ce rost are?
Cine gătea cel mai bine la tine în familie?
Mama gătea bine în familie, la bază ea a fost bucătar/cofetar. În perioada ei bună, gătea în fiecare weekend și la fiecare sărbătoare. Câte 3-4 prăjituri și frigiderul plin de răcituri, piroște, coleșă cu brânză și slănină prăjită, Uffff. De toate. Mâncam toată ziua și abia așteptam să adorm cu gândul la ce o să mănânc când mă trezesc.

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?
N-am o rețetă preferată. Îmi place să mănânc orice. De aia e periculoasă relația mea cu mâncarea că mănânc efectiv orice. Și mâncarea proastă tot cu aceeași poftă o mănânc. Dar mereu o să am un loc special pentru cartofii prăjiți cu cârnați, telemea, ceapă verde și roșii de grădina. Că-s de la țară și am crescut cu asta.
Ce nu îți place să gătești? De ce?
Nu sunt fană pește așa că nici nu-l gătesc. Nu mă bag la ceva ce nu știu, îi las pe alții. Fiecare cu îndeletnicirea lui. Am încercat în carantină să fac pita. După ce am omorât maiaua de vreo câteva ori și am făcut 3 pite de puteam lejer să le cataloghez ca arme albe, am renunțat.
Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la Paninaro?
Că a pornit ca un loc în care să fac mâncarea care îmi place mie, cu riscul unui eșec, fiind prima mea cârciumă, un loc de zi, prietenos, în care încercăm să ne facem treaba cât de bine putem. Uneori nu ne iese dar nah, aia e, oameni suntem. În schimb, pare că mâncarea care îmi place mie place și altora, deci e un semn bun.
Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.
Eu citesc doar cărți cu poze. Glumesc. Nu știu sincer ce să recomand. Nici n-aș vrea. Mi-aș recomanda mie mai întâi că eu nu-s bucătar, sunt un om pasionat de mancare, dar în special de acțiunea de a mânca și de acolo mai departe am vrut să gătesc cu gust și ingrediente locale și de calitate. Sigur am de învățat multe lucruri înainte să recomand eu altora ce să citească. Dar pot să îl recomand pe asociatul meu de la Soro.lume, Mihai Toader, în special pentru munca de cercetare pe care o depune până ce ajunge la preparatul final.
2 sfaturi pentru o lume mai bună.
Nu mai citiți comentariile de pe social media. Asta mi-o zic și mie. Și nu băgați de seama presiunile sociale. Alea îs cancerul vieții.
Bucătăria românească în 3 preparate.
Tocănuri, cartofi părgăluiți, mămăligă tare ținută în ștergar.

CHESTIONAR
La ora 7 seara sunt de obicei la cârciumă și uneori acasă pe Netflix.
Mirosul meu preferat din bucătărie este de usturoi și pită caldă.
Am descoperit că în viața asta nimic nu trebuie. Doar să mori trebuie.
Locul meu preferat din casă e toată casa. Nu-mi place să ies din casă, dar n-am încotro momentan. În schimb prefer canapeaua, că acolo vin pisicile la tolănit.
Mâncarea mea preferată … cartofii prăjiți cu cârnați, telemea, ceapă verde și roșii de grădină.
Băutura mea preferată e vinul roșu.
Când ies în oraș ajung tot în restaurante. Să mănânc. Sau la show-uri de stand-up. N-am povești interesante și nici viață de oraș palpitantă.
Animalele noastre de casă sunt 2 pisici chele, una albă și una neagră. Kali și Lolo. 2 fomiste șantajiste. Ca stăpână.

Interviu de Alexandra Bujeniță Foto: arhiva Melinda Teohari