Interviu fulger cu Joa Daniel

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Interviu fulger cu Andrei Chelaru

Andrei Chelaru are o obsesie pentru pizza de când era mic și se uita la țestoasele ninja. Îi place să mănânce...

Interviu fulger cu Alexandru Dumitru/ Anika

Alexandru Dumitru a crescut la țară și voia să fie brutar mai ales pentru popularitatea de la magazinul din sat. A...

Interviu fulger cu Mădălina Șanta/ Szikra

Mădălina Santa investește multă pasiune, ambiție, nopți nedormite și ingrediente curate în preparatele de la Szikra. Citește multe cărți de gătit...

Un bucătar care a învățat bucătăria și limba germană în același timp și nu i-a fost așa de greu pentru că are mii de duminici de răsfăț culinar în familie de la mama și bunica. Îi place să gătească pentru ceilalți și apreciază când ceilalți gătesc pentru el.

Ce voiai să fii când erai mic?

Sincer? Voiam să fiu ca măcelarul din oraș, sau ca hornarul, sau nenea care umblă din casă în casă ca să repare televizoarele. Ma gândeam că mi-ar plăcea o meserie de-asta importantă, cum aveau oamenii aceia. Păreau oameni importanți, chemați la nevoie.


Când a apărut pasiunea pentru gătit?

Pasiunea a apărut mai târziu. Prima dată când am intrat într-o bucătărie profesională nu știam nici o boabă de limba germană, apoi de meserie. Dar am avut lângă mine un mentor care m-a învățat totul cu pasiune și așa încet-încet am îndrăgit tot mai mult bucătăria.


Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

Mama. Ba nu! Bunica! Mama în fiecare duminică ne-a obițnuit cu trei feluri de mâncare și parcă mereu își făcea de lucru prin bucătarie, iar bunica făcea din orice câte ceva bun și veneau și vecinii pe la ea să mănânce la masă. Pentru mine era de vis. Am învățat de la ele cum e să gătești cu drag.


Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

N-am rețete preferate, dar mă bucur de cele care îmi amintesc de copilărie. Ciulamaua, tocanița de cartofi, sau plăcintele ciobănești. Cam cu astea am crescut.

Ce nu îți place să gătești? De ce?

Pentru mine nici ouăle pentru omletă nu le bat cum trebuie, dar pentru cei dragi o fac cu plăcere și le mai și număr dumicații. 


Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la tine în bucătărie?

Cred că cel mai important lucru pe care ar trebui ca ei să-l știe, este curățenia, transparența și respectul față de produse.


Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

Kitchen confidential-Anthony Bourdain.

Pare o  viață în bucătărie puțin exagerată, dar fiecare dintre noi („pirații”, cum zic eu), ne regăsim pe acolo.


2 sfaturi pentru o lume mai bună.

Dacă nu greșești, nu evoluezi.

În viață, avem nevoie de un echilibru. Că e spiritual, muncă, timp liber, bani sau altele. Familia să fie pe primul loc!

Bucătăria românească în 3 preparate.

Mămăliga cu brânză, ciorba de cartofi cu tarhon și afumatură și pâine la orice.

CHESTIONAR


La ora 7 seara sunt în timpul service-ului.
Mirosul meu preferat din bucătărie este busuiocul proaspăt.
Am descoperit că nu-mi place Papaya.
Locul meu preferat din casă este pe canapea, lângă chitară.
Mâncarea mea preferată este făcută de altcineva, apreciez orice primesc cu drag.
Băutura mea preferată este apa. Asta mă satură mereu.
Când ies „în oraș”, ajung la o oră târzie acasă.
Animalele mele de casă sunt pisicile, deși mi-ar plăcea un câine când vom locui la casă.

Interviu de Alexandra Bujeniță
Foto: arhiva Joa Daniel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This