Interviu fulger cu Alex Petricean/ Noua

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Interviu fulger cu Andrei Chelaru

Andrei Chelaru are o obsesie pentru pizza de când era mic și se uita la țestoasele ninja. Îi place să mănânce...

Interviu fulger cu Alexandru Dumitru/ Anika

Alexandru Dumitru a crescut la țară și voia să fie brutar mai ales pentru popularitatea de la magazinul din sat. A...

Interviu fulger cu Mădălina Șanta/ Szikra

Mădălina Santa investește multă pasiune, ambiție, nopți nedormite și ingrediente curate în preparatele de la Szikra. Citește multe cărți de gătit...

Deși voia să devină aviator, se pare că familia întreagă îi transmitea câte un indiciu despre viața de bucătar: mama lui gătea asiatic, bunica din partea tatălui gătea muntenește în timp ce bunicul gătea ca în Ardealul de Sus. Bunica din partea mamei gătea ca în Moldova ceva mai gras, iar bunicul ca în Banat cu sosuri dulci și foarte concentrate așezate lângă carne. Un interviu despre ce gătește Alex Petricean, ce mănâncă și ce inspiră prin mâncarea de la Noua.

Ce voiai să fii când erai mic?

Inițial, mi-am dorit să fiu aviator. Bunicul meu a fost pilot de MIG21 și mereu m-a fascinat lumea asta a zborului. S-a întâmplat să devin sportiv. Mi-am dorit să ajung la Olimpiadă, fapt care nu s-a întâmplat, dar am ajuns să lucrez în publicitate vreo 5 ani. Și de 10 ani abia împliniți fac bucătărie profesionistă.


Când a apărut pasiunea pentru gătit?

Pasiunea pentru gătit a apărut în 2011 în timp ce mă aflam la Bruxelles la studii. Acolo am început să gătesc pentru prima dată, îndrumat de mama prin telefon. 


Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

Fiecare membru al familiei mele avea câte o specialitate. S-a mâncat bine în familia mea. Cu toții suntem gurmanzi și ne-a plăcut mereu să ne așezăm împreună la masă.

Mama gătea asiatic, bunica din partea tatălui gătea muntenește în timp ce bunicul gătea ca în Ardealul de Sus. Bunica din partea mamei gătea ca în Moldova ceva mai gras, iar bunicul ca în Banat cu sosuri dulci și foarte concentrate așezate lângă carne.

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

Sincer nu am preferate. Îmi place să mănânc cam orice și cred că asta e foarte important atunci când ești bucătar. Numai așa te poți deschide întregului areal de gusturi.

Mănânc atât românesc cât și internațional. Dar preferatele mele sunt cozonacul, ardeii umpluți, ciorba de văcuță și grișul cu lapte, nu neapărat în această ordine.

Ce nu îți place să gătești? De ce?

Nu gătesc lucruri la care nu mă pricep. Fiecare bucătar are specialitatea lui și ar trebui să respectăm asta.

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la Noua?

În primul rând, Noua este un restaurant care propune doar meniu de degustare. Asta înseamnă că vii să te bucuri de experiența pe care a gândit-o Cheful și echipa sa cu ingredientele momentului și păstrând ideea de românesc.

Bineînțeles că suntem atenți la toate restricțiile și preferințele alimentare ale oaspeților. Așadar, minte deschisă și mai puține prejudecăți. O să-ți placă.


O întâmplare haioasă cu clienți.

O doamnă chinezoaică a rămas închisă în baie 15 minute pentru că rotea o singură dată de cheie.

Un domn a băut o sticlă de vin și la ultima gură și-a dat seama că e bușonat. 

Un alt domn a rupt lingurița de lemn crezând că e de unică folosință.


O întâmplare haioasă cu angajați. 

Viața noastră împreună e construită pe principii de amuzament, așadar în fiecare zi sunt situații haioase de care râdem cu poftă.


Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

Recomand „Salt Acid fat Heat” de Samin Nosrat. O carte care te va învăța importanța celor 4 elemente în compoziția gustului total.

2 sfaturi pentru o lume mai bună.

Cred că trebuie să ne vedem mai mult de treaba noastră și să lăsăm curiozitatea lipsită de pozitivitate. Cum spune românul despre „capra vecinului”, dar invers.

Am uitat să ne bucurăm de lucrurile mici și de simplitate. De o felie bună de pâine pe care să o mâncăm caldă, proaspăt scoasă din cuptor. De un răsărit de soare privit la o cafea bună. Și tot așa.

Bucătăria românească în 3 preparate.
Mămăliga, tocanițe și zemuri. Poate sună simplist, dar gusturile astea inspiră mâncarea pe care o propunem la Noua.

CHESTIONAR


La ora 7 seara sunt de obicei în service la restaurant sau la masă prin alte restaurante.
Mirosul meu preferat din bucătărie este cel de pâine proaspătă.
Am descoperit că mai mult decât să gătesc, îmi place să mănânc.
Locul meu preferat din casă este spațiul de luat masa.
Mâncarea mea preferată este grișul cu lapte și dulceață. Oricât, oricând, oricum.
Băutura mea preferată este apa carbogazoasă și apoi vinul spumant. Așadar îmi plac bulele.
Când ies „în oraș”, ajung la timp și fix unde trebuie.
Animalele mele de casă sunt la părinții mei, 3 căței.

Interviu de Alexandra Bujeniță
Foto: arhiva Alex Petricean

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This