Cină cu Brâncuși la Acuarela Bistro

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Sâmbătă, 19 februarie, de la 19:00, a avut loc o Cină specială cu Brâncuși! De ziua de naștere a artistului, echipa de la Acuarela a pregătit o cină cu ce îi plăcea lui să mănânce.

Au cercetat puțin apetitul culinar al artistului, s-au inspirat în stilul lor de la olteni și de la francezi și au ajuns la următoarele concluzii:
– Mânca de cele mai multe ori acasă și își gătea singur
– Îi plăcea mâncarea ușoară, nu foarte grasă
– Nelipsită de la fiecare masă de acasă – mămăliga
– Avea în fiecare săptămână zile lacto-vegetariene
– Dintre preparatele franțuzești prefera foie gras și Oeufs à la neige
– Mânca rar carne, dar preferatul lui era Mușchiul de porc la frigare, împănat cu slănină și usturoi, tras prin mălai

MENIU – CINĂ CU BRÂNCUȘI

Antreu
Mămăligă coaptă cu brânză maturată de Horezu, ceapă verde și țuică la gheață
Gustarică
Ficat de gâscă cu pelin, murături și parmezan de mămăligă
sau
(VEGETARIAN) Ghiveci oltenesc cu pelin, murături și parmezan de mămăligă
Zeamă
Ciorbă oltenească de legume cu tăiței de casă, smântână și ardei iut
Fel principal
Mușchi de porc la frigare, împănat cu slănină și usturoi, tras prin mălai și cremă de mămăliguță
sau
(VEGETARIAN) Chifteluțe de dovlecei cu brânză maturată de Horezu și cremă de mămăliguță
Desert
Mămăligă dulce infuzată în lapte de crăițe, măghiran și mușețel cu lapte de pasăre


Surse:
Petre Pandrea, „Brâncuși. Amintiri și exegeze”, editura Meridiane, București, 1967
Petre Comarnescu „Brâncuși” Editura Meridiane, 1972
Vintilă Rusu Şirianu, „Vinurile lor….”, București, 1969

Ilustrație: Andrei Argaetic
Fotografii: Ștefan Vartolomei

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This