
Sâmbătă, 19 februarie, de la 19:00, a avut loc o Cină specială cu Brâncuși! De ziua de naștere a artistului, echipa de la Acuarela a pregătit o cină cu ce îi plăcea lui să mănânce.
Au cercetat puțin apetitul culinar al artistului, s-au inspirat în stilul lor de la olteni și de la francezi și au ajuns la următoarele concluzii:
– Mânca de cele mai multe ori acasă și își gătea singur
– Îi plăcea mâncarea ușoară, nu foarte grasă
– Nelipsită de la fiecare masă de acasă – mămăliga
– Avea în fiecare săptămână zile lacto-vegetariene
– Dintre preparatele franțuzești prefera foie gras și Oeufs à la neige
– Mânca rar carne, dar preferatul lui era Mușchiul de porc la frigare, împănat cu slănină și usturoi, tras prin mălai
MENIU – CINĂ CU BRÂNCUȘI
Antreu
Mămăligă coaptă cu brânză maturată de Horezu, ceapă verde și țuică la gheață

Gustarică Ficat de gâscă cu pelin, murături și parmezan de mămăligă sau (VEGETARIAN) Ghiveci oltenesc cu pelin, murături și parmezan de mămăligă

Zeamă Ciorbă oltenească de legume cu tăiței de casă, smântână și ardei iut

Fel principal
Mușchi de porc la frigare, împănat cu slănină și usturoi, tras prin mălai și cremă de mămăliguță
sau
(VEGETARIAN) Chifteluțe de dovlecei cu brânză maturată de Horezu și cremă de mămăliguță
Desert
Mămăligă dulce infuzată în lapte de crăițe, măghiran și mușețel cu lapte de pasăre

Surse:
Petre Pandrea, „Brâncuși. Amintiri și exegeze”, editura Meridiane, București, 1967
Petre Comarnescu „Brâncuși” Editura Meridiane, 1972
Vintilă Rusu Şirianu, „Vinurile lor….”, București, 1969
Ilustrație: Andrei Argaetic Fotografii: Ștefan Vartolomei