Interviu fulger cu Ioan Bebeșelea/ Mancurry

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Un arheolog al bucătăriei care a început cu linsul cremelor rămase prin vase, curățat cartofi și gătit studențește. E puțin cârcotaș la mâncare, dar mănâncă orice și nu refuză niciodată ceva nou. Un interviu fulger cu Ioan Bebeșelea.

Ce voiai să fii când erai mic?

Prima meserie la care m-am gândit serios a fost cea de arheolog. Îmi plăcea imaginea din filme și îmbina perfect două lucruri care îmi plăceau: natura și istoria.


Când a apărut pasiunea pentru gătit?

În jurul gătitului am fost cam tot timpul, de la linsul cremelor rămase prin vase, curățat cartofi și alte munci mai simple și oarecum întotdeauna am gătit așa mai „studențește”. Să gătesc mai serios m-am apucat relativ târziu, după 25 de ani și surprinzător, ce găteam era apreciat, așa mi s-a dezvoltat pasiunea.


Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

La mine în familie, fiind patru copii plus verișori și prieteni care ne vizitau se gătea mult, responsabile erau mama mea și sora mea cea mai mare Violeta. Mama mea crescută la țară, fiind și cea mai mare din patru frați gătea de mică și era o gospodină pricepută, dar sora mea Violeta gătea și mai bine, și cred ca încă gătește cel mai bine din familie.


Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

Nu sunt o persoană pretențioasă (doar cârcotaș) mănânc absolut orice și nu refuz niciodată ceva nou, dar preferatele mele absolute sunt: Pâinea cu unt și sare de mină, Ciorba de berken (ciorbă acră cu afumătură și tarhon) și cartofii „franțuzești” pe care pot să ii mănânc în neștire.


Ce nu îți place să gătești? De ce?

În special AVOCADO pentru că mi se pare că reprezintă ipocrizia dietelor și a teoriilor vegane/vegetariene și în general mă feresc de ingredientele foarte la modă și comode folosite de către majoritatea pentru a ascunde preparate mediocre (vită de „firmă”, trufe, etc).

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la Mancurry?

Păi cred că ar trebui să știe că mâncarea nu are cum să fie ca în India, iar gastronomia lor este atât de diversă încât poți găti orice produs dorești.


Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

Asta e complicat, depinde de ce dorești să faci și de nivelul tău, dar cred ca ar trebui musai să ai cartea/cărțile lui Radu Anton Roman și una de tehnici de bază.

2 sfaturi pentru o lume mai bună.

Nu-ți umple farfuria, mănîncă tot din farfurie!

Bucătăria românească în 3 preparate.

Ciorbe, tocănuri și mămăligi.


CHESTIONAR
La ora 7 seara  sunt în bucătărie, mă apuc de curățenie.
Mirosul meu preferat din bucătărie este de cimbru și usturoi prăjite în unt.
Am descoperit că nimic nu e așa simplu precum pare.
Locul meu preferat din casă este … nu am așa ceva.
Mâncarea mea preferată este pâinea cu unt.
Băutura mea preferată este berea sour.
Când ies „în oraș”, ajung la taproom-u din Traian sau vreun restaurant.
Animalele mele de casă nu sunt.

Interviu de Alexandra Bujeniță
Foto: instagram @mancurrytm 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This