Interviu fulger cu Adi Hădean

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Adi Hădean mănâncă bine de când se știe pentru că mama lui gătea bine, tatăl lui gătea bine, bunicii găteau bine și toată lumea gătea bine în jurul lui. Dacă facem un calcul rapid, înțelegem de ce și el gătește foarte bine. Un interviu cu un chef care acum se află la granița cu Ucraina și gătește pentru refugiații ucrainieni (mai multe detalii AICI).

Ce voiai să fii când erai mic?

Aviator. Probabil pentru că nu văzusem în viața mea un avion când voiam să fiu aviator.

Când a apărut pasiunea pentru gătit?

Când eram mic, dar nu voiam să fiu bucătar. Am început pe lângă casă, prin bucătăria părinților și de-adevăratelea la 19 ani, într-un restaurant din Baia Mare.

Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

Este o întrebare foarte complicată: și mama gătea bine, și tata gătea bine, plus că bunicii găteau foarte bine și toată lumea gătea foarte bine pentru că ne-a plăcut mereu mâncarea.

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

Nu am rețete preferate pentru că este foarte multă mâncare în lume și dacă aș avea rețete preferate aș avea mereu tendința să mă întorc la ceva ce am mai mâncat și eu nu prea vreau lucrul ăsta. Eu vreau să găsesc ceva nou, ceva interesant, alt gust, altă manifestare a mâncării.

Ce nu îți place să gătești? De ce?

Nu fac patiserie pentru că nu asta e înclinația mea, dar dacă am o provocare, pot să trec prin ea, sau dacă vreau să studiez o anumită prăjitură, dar eu socotesc că, pentru mine personal,  a face patiserie ocupă prea mult timp și dedici prea mult timp unui lucru oarecum frivol: „desertul, chestia aia pe care nu e chiar neapărat nevoie să o mănânci”.

Pentru o tocană de legume poți să dedici un timp cu sens și la ea poți să găsești și o complexitate de gusturi. Dacă o faci bine, pe lângă gustul interesant, are și nutrienți, e ceva care te ține în viață, pe când la un desert, poți să trăiești și fără choux à la crème.

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la tine în bucătărie?

Mâncatul este un act intim, fiecare îl face pentru el și putem fi 
puțin mai delicați atunci când mâncăm.

La evenimentele mele (seminariile gastronomice cu degustare), oamenii trebuie să vină la timp și să plece când vor ei. Începem seara la 7 și pleci când ai tu chef. Atelierele mele sunt o experiență, nu înseamnă să „stai la masă și eu te îndop”.

Oamenii ar trebui să știe că nu îmi place să vină mai devreme de ora exactă și în rest, nu ar trebui să știe nimic: un decalaj de 20 minute între primul venit și ultimul venit este foarte neplăcut. Ce nu știu încă unii oameni este că lucrurile se fac cu un sistem, experiențele au o anumită regie și trebuie să ne ținem de ea, ca la teatru, nu prea îți mai vine să faci comedie când oamenii intră în sală la 25 de minute după ce ai început tu.

La restaurant, lucrurile stau altfel decât la evenimente și mi se pare normal ca oamenii să înțeleagă că restaurantul nu e sufrageria de acasă. Un loc din restaurant trebuie să producă niște bani într-o zi și e perfect normal să ai cina rezervată pentru un anumit interval de timp.

Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

Aș putea recomanda multe cărți, depinde de interese, există multă literatură de specialitate. O carte pe care le-aș recomanda-o celor care vor să învețe despre bucătăria românească este „Curatorul de Zacuscă” de Cosmin Dragomir.

2 sfaturi pentru o lume mai bună.

E complicat să dau sfaturi pentru că nu-mi place nici să primesc.

Bucătăria românească în 3 preparate.

Sarmale. Ciorbă. Plăcinte.

CHESTIONAR

La ora 7 seara sunt în atelier înainte să intre oaspeții, sau dacă e duminică, sunt acasă cu familia mea.

Mirosul meu preferat din bucătărie este leușteanul proaspăt pus în ciorbă, mirosul de carne de porc pe care o frige mama într-un fel, mirosul de dovleac copt.

Nu-mi place mirosul de ceapă arsă.

Am descoperit o gramadă, cu asta mă ocup, cu descoperitul de lucruri, sunt foarte curios.

Locul meu preferat din casă este balconul cu vedere la lac.

Mâncarea mea preferată este orice mâncare bună.

Băutura mea preferată este apa și îmi place să beau vin.

Când ies „în oraș”, ajung unde simt eu că mă trage ața.

Animalele mele de casă sunt câinele meu, Sophie, un Akita Inu.

Interviu de Alexandra Bujeniță
Foto: arhiva Adi Hădean

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This