Un bucătar care face mâncare cinstită în șură pe baloți de paie și căruia îi e tot timpul poftă de papanași fierți. Un interviu fulger cu Horia Șimon de la Clubul gastronomic transilvan.
Ce voiai să fii când erai mic?
Marco Polo, până pe la 5 ani, Batman până pe la 10 și apoi pubertatea m-a debusolat.
Când a apărut pasiunea pentru gătit?
Am fost gourmand dintotdeauna, de mic eram prin oalele mamei și apoi prin bucătăria restaurantului nostru.
Cine gătea cel mai bine la tine în familie?
Din familia restrânsă – mama. Din familia lărgită – mama, mătușa Rita și bunica Sandrina.
Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?
Mănânc cam orice, mai nou multă supă de pui cu tăiței, paste amatriciana și mai tot timpul mi-e poftă de papanași fierți.
Ce nu îți place să gătești? De ce?
Nu prea fac mofturi, pentru clienți gătesc orice, pentru mine, depinde de stare, de poftă și de vinul pe care-l am în casă. Dar ca să-ți răspund, ar fi sushi. Chiar dacă nu pare că gătești mult, e mult prep de făcut și de vreo câțiva ani nu mai am chef să fac, așa că-mi comand când mi-e poftă.
Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la Clubul Gastronomic Transilvan?
Că facem mâncare cinstită, că e bine să știe exact unde vin și că la un event în șură pe baloți de paie nu o să facem fain daining, pentru treaba asta avem o locație specială.
O întâmplare haioasă cu clienți.
Cred că în Bistrița am avut parte de toate situațiile posibile: clienți care cereau la cameră să ajungă mai repede sushi-ul că ultima dată a ajuns rece și își comandau homar doar să-i facă poze pentru că nu știau să-l mănânce.
O întâmplare haioasă cu angajați.
Mai degrabă una cu colegi tot din negura vremurilor, din cauza barierei lingvistice internaționale, întotdeauna aveam vreun ospătar care cerea platou cu brânzeturi care să conțină mai multe tipuri de brânză de tip brie, gorgonzola, anșoa.
Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.
Radu Anton Roman Poveștile bucătăriei românești.
2 sfaturi pentru o lume mai bună.
Cred că lumea niciodată nu a fost mai bună în toată istoria speciei noastre, ideea e cum te poziționezi tu, cum vrei tu să o vezi. Eu îs mulțumit grozav de tare de cum și ceea ce trăiesc.
Bucătăria românească în 3 preparate.
Zamă (oricare), mămăligă (în orice fel) și cozonac cu nucă.
CHESTIONAR
La ora 7 seara sunt acasă.
Mirosul meu preferat din bucătărie este de ceapă călită.
Am descoperit că-mi plac mai mult animalele decât oamenii.
Locul meu preferat din casă este … depinde de situație.
Mâncarea mea preferată este … nu am una.
Băutura mea preferată este vinul și ginul.
Când ies „în oraș”, ajung la concluzia că mai bine nu ieșeam.
Animalele mele de casă sunt un câine roșcat și un mâț tărcat, la bloc și 4 cățele pestrițe de ciobănesc mioritic, la casa de la munte.
Interviu de Alexandra Bujeniță Foto: arhiva Horia Șimon