Interviu cu Daniel Pălici/ Grai

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Lui Daniel Pălici de la Restaurant Grai cel mai mult îi place pâinea proaspăt scoasă din cuptor. Voia să fie sportiv, însă a pierdut examenul de admitere la Facultatea de Sport și s-a gândit să fie bucătar. Refuză ingredientele care nu sunt de sezon și toate preparatele lui sunt gătite de la 0.

Ce voiai să fii când erai mic?

Medic veterinar. Întotdeauna mi-au plăcut animalele mai mult decât oamenii.

Când a apărut pasiunea pentru gătit?

Jucam baschet la nivel profesionist și mă pregăteam pentru admitere la Facultatea de Sport. Știam că am proba la ora 11.00 și când am ajuns acolo nu era nimeni – examenul fusese de fapt la ora 9.00. A trebuit să-mi reconfigurez traseul și m-am gândit să mă fac bucătar. Am pus repede mâna pe niște cărți de gătit și nu m-am mai uitat înapoi. 

Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

Mama, pentru ca ea îmi gătea cel mai des și n-am fost copil crescut de bunici, cum era obiceiul în generația mea. 

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

Orice e super gustos – paste cu ulei de măsline și osso buco sunt preferatele mele. Un loc special în inima mea îl au brânza cu ulei de măsline și pâinea bună tare.

Ce nu îți place să gătești? De ce?

Refuz să gătesc cu ingrediente care mi se par îndoielnice sau care nu sunt în sezon. De exemplu aș vrea să pot pune prepeliță pe meniu, dar cum nu am găsit încă un furnizor care să le crească în condiții ok, am renunțat la idee. Cred foarte mult că trebuie să gătim cu cap și cât mai etic, cu respect pentru ingrediente și mediu.

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la Grai?

Că  mâncarea e super muncită, nu cumpărăm nimic pre-made, facem absolut tot de la 0 și că e un loc deschis pentru oameni, nu pentru ego-ul meu.

O întâmplare haioasă cu clienți.

Aveam la un moment dat un desert făcut dintr-un măr, pe care-l așezăm pe niște hrișcă crudă să aibă stabilitate. Un domn a mâncat mărul și nu s-a oprit acolo, a continuat cu jumătate de bol de hrișcă crudă. Probabil că nu se săturase sau ceva.

O întâmplare haioasă cu angajați.

Aveam un service super busy, de week-end și unul dintre preparate tot întârzia. Când m-am dus   sa verific ce era cu el, colegul meu arsese carnea.  Când m-a văzut venind, a luat-o și a băgat-o în buzunar, Kramer style. 

Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

Un chef cu o viziune incredibilă, mereu pe lista mea de recomandări este Heston Blumenthal; iar o carte pe care ar trebui să o deschidă orice bucătar care vrea să progreseze On food and cooking: the science and lore of the Kitchen de Harold McGee (e și foarte accesibilă). 

2 sfaturi pentru o lume mai bună.

Împarte pâinea și o vorbă caldă.

Bucătăria românească în 3 preparate.

Chiftele din burtă de vită cu urzici.

Ciorba de păstăi cu lapte acru.

Terci cu poverlă.

CHESTIONAR

La ora 7 seara sunt în…întotdeauna în bucătărie.

Mirosul meu preferat din bucătărie este…pâinea abia scoasă din cuptor.

Am descoperit că o conopidă gătită într-un anumit mod capătă gust de cacao.

Locul meu preferat din casă este…patul.

Mâncarea mea preferată este…știu că am mai zis de pâine, dar sunt obsedat de pâine cu unt. 

Băutura mea preferată este…vinul, atâta vreme cât nu e rose. 

Când ies „în oraș”, ajung la piață de obicei.

Animalele mele de casă sunt…Seth, un Amstaff mare cu suflet de Bichon.

Interviu de Alexandra Bujeniță
Foto: Facebook Restaurant Grai 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This