Interviu fulger cu Mara Elena Oană/ Viscri 32

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Mara Elena Oană își dorea să fie crupier, dar a înlocuit casino-ul cu bucătăria pentru că are o moștenire prea bogată pe linie maternă: mama, mătușa, bunica gătesc de te lingi pe degete după fiecare masă. Folosește ingrediente de la producători locali și uneori are musafiri nepofiți în camerele de oaspeți, de exemplu o oaie.

Ce voiai să fii când erai mică?

Voiam să fiu crupier, iar apoi să ajung să îmi deschid un site de poker. În facultate chiar am și început un training în acest sens, eram foarte pricepută, dar s-a panicat prea tare mama că voi ajunge un gambler care își irosește viața și până la urmă am renunțat și m-am făcut avocat.

Când a apărut pasiunea pentru gătit?

Cred că am fost dintotdeauna pasionată de mâncat, în primul rand. Apoi, povestea e una clasică: mama, matușa și ambele bunici găteau foarte bine și de la fiecare dintre ele am prins din zbor cea mai mare parte din ce știu despre gătit.

Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

Mama. Nu, Pușa, matușa mea, sora mamei. Ba nu, bunica Tiu. Of…., n-am cum să-ți răspund la întrebarea asta!

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

Răcituri (piftie, ca să înțeleagă toată lumea). Dar nu pot să mânânc orice răcituri. Caut un gust specific al lor, cel de acasă. Și Sarmale de orice fel, în orice frunză împachetate.

Ce nu îți place să gătești? De ce?

Sarmale. Nu am răbdare să le împachetez. Da, știu ce am răspuns la întrebarea de mai sus.

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la Viscri32?

Ar trebui să știe că nu suntem un restaurant a-la-carte, că gătim cu ingrediente care sunt de la producători locali și mici fermieri și că, în funcție de sezon și de produsele pe care le avem la dispoziție, gustul mâncării diferă.

O întâmplare haioasă cu clienți.

Se întâmplă foarte des să avem oaspeți cu care să descoperim că avem prieteni comuni și să ne apucăm să-i „bârfim”.

O întâmplare haioasă cu angajați.

Când am găsit o oaie în una din camerele de oaspeți. Și apoi când ne-am străduit cu toții să o scoatem din cameră fără să o speriem prea tare și fără să facă dezastru peste tot, în drumul ei spre ieșire.

Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

„Ierburi uitate” de Mona Petre și cam toate cărțile lui Ottolenghi. Ambii sunt concentrați  pe partea vegetariană sau ovo-lacto-vegetariană și mai puțin pe carne. Eu gătesc carne, dar nu aș spune nici că sunt foarte pricepută la asta, nici că sunt de acord cu gătitul în exces cu carne. Cred ca ar trebui să ne străduim mai mult să folosim carnea într-un mod sustenabil. Mai cred și că vegetalele și lactatele sunt niște resurse extraordinare de folosit în bucătărie.

2 sfaturi pentru o lume mai bună.

Să ne propunem fiecare dintre noi, în fiecare zi, să fim mai buni și să și fim.

Bucătăria românească în 3 preparate.

Ciorbe. Cozonac. Sarmale.

CHESTIONAR

La ora 7 seara  sunt în... diverse locuri. M-am gandit mult cum să răspund, am și sărit peste întrebare. Sunt ori în bucătărie, ori în fața laptopului, ori pe canapea, ori la duș, ori pe drum spre… undeva, ori în vizită în vecini.

Mirosul meu preferat din bucătărie este… cel de cozonac.

Am descoperit că….am limite și e foarte ok ca am.

Locul meu preferat din casă este…mai nou, pe scaun, în fața pianului. Asta ca să nu recunosc că de fapt patul e locul meu preferat din casă.

Mâncarea mea preferată este… Mancarea bună, cu gust de drag și de acasă.

Băutura mea preferată este… Vermutul roșu.

Când ies „în oraș”, ajung la… Mihai și Raluca, vecinii de la Viscri 125.

Animalele mele de casă sunt… Tera și Pufi.

Interviu de Alexandra Bujeniță
Fotografii Facebook Viscri32 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This