Interviu fulger cu Mădălina Șanta/ Szikra

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Interviu fulger cu Andrei Chelaru

Andrei Chelaru are o obsesie pentru pizza de când era mic și se uita la țestoasele ninja. Îi place să mănânce...

Interviu fulger cu Alexandru Dumitru/ Anika

Alexandru Dumitru a crescut la țară și voia să fie brutar mai ales pentru popularitatea de la magazinul din sat. A...

Interviu fulger cu Mădălina Șanta/ Szikra

Mădălina Santa investește multă pasiune, ambiție, nopți nedormite și ingrediente curate în preparatele de la Szikra. Citește multe cărți de gătit...

Mădălina Santa investește multă pasiune, ambiție, nopți nedormite și ingrediente curate în preparatele de la Szikra. Citește multe cărți de gătit ca un șoarece de bibliotecă, face farse colegilor din bucătărie cu cocoși vii și mănâncă lobodă și urzici.

Ce voiai să fii când erai mică?

Mare! Sincer, nu-mi aduc aminte exact, dar eram foarte băiețoasă și nu prea aveam prietene. Eram cumva șoarece de bibliotecă, iar bucătăria nu era percepută atunci ca și o posibilă ocupație.


Când a apărut pasiunea pentru gătit?

Cândva prin timpul facultății. Chiar în ultimul an de masterat am decis să mă înscriu la o școală de bucătari din România. Îmi aduc aminte în schimb, când eram mică tata îmi tot spunea să stau pe lângă mama să învăț să gătesc, însă nimic nu mă putea scoate din lumea cărților.

Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

Bunica. Fără doar și poate. Sună a „clișeu”, dar borș de cocoș cum mâncam pe vremuri la ea nu am mai mâncat niciodată altundeva.

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

Ciorbele cu lobodă. Ador loboda. Urzici, legume multe, hrișcă și alune de pădure crude toamna.

Ce nu îți place să gătești? De ce?

Nu îmi place să gătesc cu ingrediente ce nu sunt conform principiilor mele. Gen foie gras sau caviar. Nu-mi place în mod deosebit să gătesc carne (pentru că nu prea o mănânc, doar foarte, foarte rar), dar ador să gătesc cu legume.  

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la Szikra?

Că în spatele fiecărui preparat se află multă pasiune, ambiție, nopți nedormite, ingrediente curate, multă tehnică și multe cărți citite. Fiecare preparat e un cumul. Nimic nu e întâmplător în farfurie. Szikra e o poveste născută 100% din pasiune și sacrificiu pentru a aduce un omagiu naturii.

O întâmplare haioasă cu clienți.

Un client a încercat să mănânce o ghindă din farfuria suport și s-a supărat teribil când a aflat că nu e comestibilă (cel puțin nu crudă).

O întâmplare haioasă cu angajați.

Facem destul de multe farse între noi. Rămâne în „istorie” cocoșul viu din frigider, în ultima zi de curățenie înainte de concediu.

Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

Toate! Citește tot ce poți, oricând, la orice oră. În orice carte vei găsi informații ce-ți vor folosi mai devreme sau mai târziu.

2 sfaturi pentru o lume mai bună.

Respectă natura. Nu te crede mai presus decât alții.

Bucătăria românească în 3 preparate.

Ciorbe, de toate felurile. Românul se pricepe să facă zamă din orice. (apă, chimen, 1 morcov, o ceapă și îi spune deja supă). Sarmale. Mămăligă.

CHESTIONAR

La ora 7 seara  sunt în… bucătărie sau pe coclauri.
Mirosul meu preferat din bucătărie este…de usturoi în unt.
Am descoperit că….niciodată nu am destul timp. Locul meu preferat din casă este…grădina. Mâncarea mea preferată este…cu pește și legume
Băutura mea preferată este…ceaiul. Infuzii din plante sălbatice.
Când ies „în oraș”, ajung…în pădure. Nu ies în oraș. Un termos cu ceai, cățelul și pădurea.
Animalele mele de casă sunt…un Duracell de ciobănesc german cu păr lung, pe nume Jambo. 

Interviu de Alexandra Bujeniță
Fotografii Facebook Szikra

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This