Interviu fulger cu Mădălina Șanta/ Szikra

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Mădălina Santa investește multă pasiune, ambiție, nopți nedormite și ingrediente curate în preparatele de la Szikra. Citește multe cărți de gătit ca un șoarece de bibliotecă, face farse colegilor din bucătărie cu cocoși vii și mănâncă lobodă și urzici.

Ce voiai să fii când erai mică?

Mare! Sincer, nu-mi aduc aminte exact, dar eram foarte băiețoasă și nu prea aveam prietene. Eram cumva șoarece de bibliotecă, iar bucătăria nu era percepută atunci ca și o posibilă ocupație.


Când a apărut pasiunea pentru gătit?

Cândva prin timpul facultății. Chiar în ultimul an de masterat am decis să mă înscriu la o școală de bucătari din România. Îmi aduc aminte în schimb, când eram mică tata îmi tot spunea să stau pe lângă mama să învăț să gătesc, însă nimic nu mă putea scoate din lumea cărților.

Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

Bunica. Fără doar și poate. Sună a „clișeu”, dar borș de cocoș cum mâncam pe vremuri la ea nu am mai mâncat niciodată altundeva.

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

Ciorbele cu lobodă. Ador loboda. Urzici, legume multe, hrișcă și alune de pădure crude toamna.

Ce nu îți place să gătești? De ce?

Nu îmi place să gătesc cu ingrediente ce nu sunt conform principiilor mele. Gen foie gras sau caviar. Nu-mi place în mod deosebit să gătesc carne (pentru că nu prea o mănânc, doar foarte, foarte rar), dar ador să gătesc cu legume.  

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la Szikra?

Că în spatele fiecărui preparat se află multă pasiune, ambiție, nopți nedormite, ingrediente curate, multă tehnică și multe cărți citite. Fiecare preparat e un cumul. Nimic nu e întâmplător în farfurie. Szikra e o poveste născută 100% din pasiune și sacrificiu pentru a aduce un omagiu naturii.

O întâmplare haioasă cu clienți.

Un client a încercat să mănânce o ghindă din farfuria suport și s-a supărat teribil când a aflat că nu e comestibilă (cel puțin nu crudă).

O întâmplare haioasă cu angajați.

Facem destul de multe farse între noi. Rămâne în „istorie” cocoșul viu din frigider, în ultima zi de curățenie înainte de concediu.

Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

Toate! Citește tot ce poți, oricând, la orice oră. În orice carte vei găsi informații ce-ți vor folosi mai devreme sau mai târziu.

2 sfaturi pentru o lume mai bună.

Respectă natura. Nu te crede mai presus decât alții.

Bucătăria românească în 3 preparate.

Ciorbe, de toate felurile. Românul se pricepe să facă zamă din orice. (apă, chimen, 1 morcov, o ceapă și îi spune deja supă). Sarmale. Mămăligă.

CHESTIONAR

La ora 7 seara  sunt în… bucătărie sau pe coclauri.
Mirosul meu preferat din bucătărie este…de usturoi în unt.
Am descoperit că….niciodată nu am destul timp. Locul meu preferat din casă este…grădina. Mâncarea mea preferată este…cu pește și legume
Băutura mea preferată este…ceaiul. Infuzii din plante sălbatice.
Când ies „în oraș”, ajung…în pădure. Nu ies în oraș. Un termos cu ceai, cățelul și pădurea.
Animalele mele de casă sunt…un Duracell de ciobănesc german cu păr lung, pe nume Jambo. 

Interviu de Alexandra Bujeniță
Fotografii Facebook Szikra

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This