Interviu fulger cu Alexandru Dumitru/ Anika

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Alexandru Dumitru a crescut la țară și voia să fie brutar mai ales pentru popularitatea de la magazinul din sat. A învățat să gătească de la străbunica lui – Anika, îi place mirosul de pâine caldă și nu îi place când oamenii comandă mai mult decât pot să mănânce.

Ce voiai să fii când erai mic?

Când eram mic voiam să fiu aviator, crescut la țară eram fascinat de avioanele de pe cer. Apoi mai târziu mi-am dorit să fiu brutar, gelos pe popularitatea omului care aducea pâinea caldă la magazinul din sat.

Când a apărut pasiunea pentru gătit?

Pasiunea adevarată a apărut târziu, lucram deja în bucătărie de câțiva ani. S-a întâmplat în Berlin, în 2014, la Restaurantul Les Solistes, în cadrul hotelului Waldorf Astoria.

Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

Străbunica, Anika.

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

Sunt atât de multe încât nu aș putea alege ceva, mănânc orice, sunt lipsit de pretenții când vine vorba de mâncare. Din respect, cât și din curiozitate.

Ce nu îți place să gătești? De ce?

Nu îmi place să gătesc atunci când o masă comandă prea multă mâncare și știu sigur că nu o pot mânca. 

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la Anika?

Oamenii care vin la Anika ar trebui să știe că facem totul cu dragoste și cu ambiție.

O întâmplare haioasă cu angajați.

Aveam pauza între prânz și cină și, înainte de cină, la ora stabilită trebuia să fim înapoi iar un coleg nu a mai ajuns. L-am sunat, l-am căutat peste tot, nimeni nu știa nimic. A venit 2 ore mai târziu în plin service. Îl luase somnul în vestiar acoperit de geci și tunici, avusese omul o noapte lungă înainte.

Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

Deși am foarte multe cărți de gătit/ gastronomie, pe mine m-au ajutat cel mai mult cărțile despre pâine și brutărie: „Flour, Water, Salt, Yeast” ar fi una, sau „Tartine Bread” alta.

2 sfaturi pentru o lume mai bună.

Cam greu de făcut asta, dar hai să încerc: Consider că fiecare construiește o lume mai bună atunci când face ce îi place.

Bucătăria românească în 3 preparate.

Coococi pe plită, mămăliga și ciorba de lobodă (rece).

CHESTIONAR 

La ora 7 seara  sunt în…bucătărie.

Mirosul meu preferat din bucătărie este…pâine caldă.

Am descoperit că…am rezultate mai bune când am grijă de mine atât mental cât și fizic.

Locul meu preferat din casă este…la masă.

Mâncarea mea preferată este…ciorba de burtă.

Băutura mea preferată este…apa.

Când ies „în oraș”, ajung la…fix.

Animalele mele de casă sunt…nu am.

Interviu de Alexandra Bujeniță
Fotografii: Alexandru Dumitru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This