Interviu fulger cu Ayfer Cadir/ Ou

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Ayfer Cadir/ Ou

Când era mică, Ayfer Cadir gătea cu noroi și frunze în curtea bunicilor, iar acum coace maritozzo la Ou în fiecare dimineață...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Când era mică, Ayfer Cadir gătea cu noroi și frunze în curtea bunicilor, iar acum coace maritozzo la Ou în fiecare dimineață foarte devreme, copilul-desert al ei, acel norișor pufos cu umpluturi câte și mai câte.

Ce voiai să fii când erai mică?

Cântăreață. Dădeam “concerte” în scara blocului, cu vecinele și soră-mea. Mie nu mi-a ieșit, dar i-a ieșit soră-mii.

Când a apărut pasiunea pentru gătit?

Pasiunea pentru gătit este prezentă încă din copilărie, când găteam cu noroi și frunze în curtea bunicilor.

Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

Mama, dar și Nini, bunica din partea mamei.

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

O să le zic pe cele de care imi este cel mai dor: mâncărică de ardei copți în sos de roșii coapte, cu brânză veche de oaie, ștevie cu orez și iaurt cu usturoi deasupra, mantı ( a se citi mantî). Îmi place să mănânc arrosticini. Pot să mănânc foarte mulți. Pe lângă asta sunt mare fan mâncarea de la “sofra” ( “sofra” se traduce “masă” și este masa care se pune vinerea, la nunțile turcești, unde se servesc 7 feluri de mancare, de la “düğün çiorbası” la baclavale).

Ce nu îți place să gătești? De ce?

Porc. Pentru că nu știu să-l gătesc, nu s-a gătit niciodată la noi în casă, asta pentru că nu face parte din cultura mea.

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la tine?

Ar trebui să știe că este o afacere de familie, că rețetele sunt ultra testate înainte să intre în meniu, că maritozzo se coace în fiecare dimineață, foarte devreme, că folosim ingrediente de cea mai bună calitate, că suntem doar 3 oameni în echipă și că ne dăm silința să oferim o experiență cât mai plăcută “acasă” la noi.

O întâmplare haioasă cu clienți.

Cele mai “haioase” momente sunt oferite de clienții care nu citesc cu atenție “maritozzo” și îl pocesc în toate felurile (marițo, maurițio, marizoto, samd).

Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

Nu cred că sunt în măsură să recomand, dar eu îi urmăresc cu interes și îi admir pe chefii din noua generație, de la care am și învățat foarte multe. Printre ei se află Alex Petricean, Oana Coantă, Radu Dumitrescu, Mihai Toader, Vlad Pădurescu, Alexandru Iacob.

2 sfaturi pentru o lume mai bună.

Fiți empatici și recunoscători.

Bucătăria românească în 3 preparate.

Mămăligă, pandișpan, zacuscă.

MINI CHESTIONAR

La 7 seara sunt acasă, pregătesc cina sau îi pregătesc pe băieți de culcare.

Mirosul meu preferat din bucătărie este cel de maritozzo proaspăt scos din cuptor.

Am descoperit că sunt meeeega răbdătoare!

Locul meu preferat din casă este fotoliul ăla galben, pe care l-am primit de ziua mea de la Darty.

Băutura mea preferată este cafeaua, dar și spumantul.

Când ies în oraș ajung la teatru, să o văd pe soră-mea cum joacă.

Animalele noastre de casă sunt Grivei și Azorel, unul interpretat de Adam, iar celălalt de Arthur.

Interviu de Alexandra Bujeniță
Foto: arhiva Ayfer Cadir

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Interviu fulger cu Mihai Savu/ Acuarela Bistro

Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Interviu fulger cu Mihai Savu/ Acuarela Bistro

Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This