Interviu fulger cu Ayfer Cadir/ Ou

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Când era mică, Ayfer Cadir gătea cu noroi și frunze în curtea bunicilor, iar acum coace maritozzo la Ou în fiecare dimineață foarte devreme, copilul-desert al ei, acel norișor pufos cu umpluturi câte și mai câte.

Ce voiai să fii când erai mică?

Cântăreață. Dădeam “concerte” în scara blocului, cu vecinele și soră-mea. Mie nu mi-a ieșit, dar i-a ieșit soră-mii.

Când a apărut pasiunea pentru gătit?

Pasiunea pentru gătit este prezentă încă din copilărie, când găteam cu noroi și frunze în curtea bunicilor.

Cine gătea cel mai bine la tine în familie?

Mama, dar și Nini, bunica din partea mamei.

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?

O să le zic pe cele de care imi este cel mai dor: mâncărică de ardei copți în sos de roșii coapte, cu brânză veche de oaie, ștevie cu orez și iaurt cu usturoi deasupra, mantı ( a se citi mantî). Îmi place să mănânc arrosticini. Pot să mănânc foarte mulți. Pe lângă asta sunt mare fan mâncarea de la “sofra” ( “sofra” se traduce “masă” și este masa care se pune vinerea, la nunțile turcești, unde se servesc 7 feluri de mancare, de la “düğün çiorbası” la baclavale).

Ce nu îți place să gătești? De ce?

Porc. Pentru că nu știu să-l gătesc, nu s-a gătit niciodată la noi în casă, asta pentru că nu face parte din cultura mea.

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la tine?

Ar trebui să știe că este o afacere de familie, că rețetele sunt ultra testate înainte să intre în meniu, că maritozzo se coace în fiecare dimineață, foarte devreme, că folosim ingrediente de cea mai bună calitate, că suntem doar 3 oameni în echipă și că ne dăm silința să oferim o experiență cât mai plăcută “acasă” la noi.

O întâmplare haioasă cu clienți.

Cele mai “haioase” momente sunt oferite de clienții care nu citesc cu atenție “maritozzo” și îl pocesc în toate felurile (marițo, maurițio, marizoto, samd).

Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.

Nu cred că sunt în măsură să recomand, dar eu îi urmăresc cu interes și îi admir pe chefii din noua generație, de la care am și învățat foarte multe. Printre ei se află Alex Petricean, Oana Coantă, Radu Dumitrescu, Mihai Toader, Vlad Pădurescu, Alexandru Iacob.

2 sfaturi pentru o lume mai bună.

Fiți empatici și recunoscători.

Bucătăria românească în 3 preparate.

Mămăligă, pandișpan, zacuscă.

MINI CHESTIONAR

La 7 seara sunt acasă, pregătesc cina sau îi pregătesc pe băieți de culcare.

Mirosul meu preferat din bucătărie este cel de maritozzo proaspăt scos din cuptor.

Am descoperit că sunt meeeega răbdătoare!

Locul meu preferat din casă este fotoliul ăla galben, pe care l-am primit de ziua mea de la Darty.

Băutura mea preferată este cafeaua, dar și spumantul.

Când ies în oraș ajung la teatru, să o văd pe soră-mea cum joacă.

Animalele noastre de casă sunt Grivei și Azorel, unul interpretat de Adam, iar celălalt de Arthur.

Interviu de Alexandra Bujeniță
Foto: arhiva Ayfer Cadir

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This