Mihai Savu este promotorul evenimentelor cu langoși de la Acuarela Bistro, gătește pentru oameni ceea ce îi place și lui să mănânce, iar mirosul lui preferat din bucătărie este cel de ceapă călită în unt și pulpă de ghimbir. Voia să fie DJ când era mic, iar acum mixează rețete în bucătăria de la Acuarela și se relaxează în timpul liber la platane.
Ce voiai să fii când erai mic?
DJ — prin 2003-2004 am primit un Sony Walkman și un CD The Eminem Show într-o vacanță la Moieciu de Sus. Îi rugam pe toți prietenii de familie să-mi traducă versurile, lucru care evident îi punea într-o postură jenantă. Mi-a plăcut mult, dar mi-am dat seama ca nu am talent la cântat așa că următoarea opțiune era asta.
Când a apărut pasiunea pentru gătit?
La începutul liceului. Chemam colegi de liceu pe-acasă de fiecare dată când rămâneam singur. Voiam să fiu o gazdă bună, așa că le făceam tot felul de chestii de mâncare. Mi-am dat seama rapid că e mișto să faci oamenii să se simtă bine prin mâncare bună.
Cine gătea cel mai bine la tine în familie?
Tocana de cartofi cu ficăței de pui și mărar, sarmalele în foi de viță și salata de vinete cu multă ceapă de la bunica mea erau nucleul fiecărei sâmbete când eram mic. Pe astea nu le întrecea nimic din ce găteau alți membrii ai familiei, deci clar bunică-mea gătea cel mai bine. A, și napolitanele cu foi Lica, nuci coapte și cremă de caramel — desertul care o consacra la toate petrecerile de familie.
Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?
Cel mai tare îmi place să gătesc preparate care la prima vedere par simple, dar dacă-s făcute corect au un gust care-ți rămâne întipărit în minte. Cât despre ce-mi place să mănânc — în fiecare zi încerc să experimentez ceva nou. Ador sa comand de la primul restaurant obscur care-mi apare în aplicație în momentul în care mi-e foame. În ultima vreme, totuși, mănânc mai multă pizza napoletană decât aș vrea să recunosc.
Ce nu îți place să gătești? De ce?
Nu-mi place să gătesc cu materie primă importată. Aleg, de fiecare dată când am ocazia, să apelez la producători locali.
Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la tine?
Că nu le-aș da niciodată să mănânce ceva ce eu n-aș mânca.
O întâmplare haioasă cu clienți.
Acum 3-4 ani, aveam ca și client de-al casei un celebru artist român care seară de seară mânca o porție de cârnați cu pâine și muștar. În momentul în care am hotărât să-i scoatem de pe meniu, am continuat totuși să comandăm cam un kg de cârnați pe lună pentru el.
O întâmplare haioasă cu angajați.
Acum câteva veri, mi-am ajutat un prieten cu un proiect pe litoral. În perioada de probă a unuia dintre bucătari, l-am lăsat singur în bucătărie cu task-ul de a bate și paneta șnițele. M-am întors după vreo 30 de minute într-o bucătărie ai cărei pereți și tavan erau plini de pui îmbibat în ou și pesmet. Nici până în ziua de astăzi nu știu ce se întâmplase acolo.
Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.
Kitchen Confidential.
2 sfaturi pentru o lume mai bună.
Fiți toleranți cu tot ce vă înconjoară. Nu uitați niciodată gazul pornit în bucătărie.
Bucătăria românească în 3 preparate.
Frigănele. Supă de găină cu găluște. Mămăligă în pături.
CHESTIONAR
La ora 7 seara sunt la a 7-a cafea.
Mirosul meu preferat din bucătărie este de ceapă călită în unt și pulpă de ghimbir.
Am descoperit că deși nu e indicat, pot să beau și a 8-a cafea.
Locul meu preferat din casă este la platane.
Mâncarea mea preferată este donerul de vițel din Berlin.
Băutura mea preferată este berea sour.
Când ies „în oraș”, ajung la Ironic Taproom.
Animalele noastre de casă sunt Goji, pisica datorită căreia au început să-mi placă pisicile.
Interviu de Alexandra Bujeniță Foto: arhiva Mihai Savu, Acuarela Bistro